Σε ποια σημεία αναμένεται να στήσουν οι αγρότες τα πρώτα μπλόκα την ερχόμενη εβδομάδα

15/1/2016

Σε ποια σημεία αναμένεται να στήσουν οι αγρότες τα πρώτα μπλόκα την ερχόμενη εβδομάδα Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους με τους αγρότες να διαμαρτύρονται κυρίως για τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να βγάλει τα τρακτέρ η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγουν και τα τρακτέρ της ΠΑΣΥ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι Ομοσπονδίες για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις. «Αυτό που έχουμε στόχο είναι να έχουν βγει τα τρακτέρ πριν την έκθεση Agrotica», τόνισε. Τις επόμενες ώρες η Πρωτοβουλία των Αγροτών θα πραγματοποιήσει συνάντηση στην Κοζάνη ή στη Βέροια για να αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της Πρωτοβουλίας των Αγροτών Τάσος Χαλκίδης, «είμαστε σε αναμονή. Στη συνάντηση που θα κάνουμε θα δούμε την συμμετοχή του κόσμου. Ο κόμβος της Κουλούρας θα δώσει ξανά το παρών στον αγώνα. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή τους αγρότες».

Στηn πανελλήνια σύσκεψη που έγινε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στην Θεσσαλονίκη, αγρότες από όλη την χώρα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, προερχόμενα από 11 μεγάλες αγροτικές οργανώσεις, δηλώσαν χαρακτηριστικά ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ηχηρή την παρουσία τους σε κομβικά σημεία της χώρας, στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανακοινώθηκε σε πρώτη φάση, μπλόκα αναμένεται να στηθούν την Τετάρτη (20 Ιανουαρίου) στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Βοιωτίας, Νίκαια και Τέμπη, ενώ την ίδια ημέρα, οι αλιείς σε Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και Βόλο θα βγάλουν τα καΐκια τους στα τοπικά λιμάνια. Το ραντεβού των Λαρισαίων αγροτών την προσεχή Τετάρτη θα δοθεί, εκτός απροόπτου, στη Γυρτώνη. Στη Μαγνησία θα στηθούν στον κόμβο Μικροθηβών οι αγρότες της περιοχής του Αλμυρού και στον κόμβο του Αερινού οι αγρότες του κάμπου και του Πηλίου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να οργανωθεί μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (28 Ιανουαρίου), ενώ στα σχέδιά τους είναι να κατέβουν στη συνέχεια και στην Αθήνα πραγματοποιώντας δυναμική παρουσία με τρακτέρ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και την Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών και αλιείς από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων εντάσσονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Μαζική έξοδο των αγροτών στις πλατείες των χωριών με τα τρακτέρ τους ζήτησε δημόσια στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 12 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Βαγγέλης Μπούτας, πλαισιωμένος από τα κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας. Ο κ. Μπούτας αναφέρθηκε στην πιθανή ημερομηνία αγωνιστικής εξόδου των τρακτέρ της ΠΑΣΥ στην Εθνική Οδό λέγοντας πως θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνες τις ημέρες.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, απευθυνόμενος στους απλούς παραγωγούς, ζήτησε να συστήσουν αγροτικούς συλλόγους σε κάθε χωριό, υπογραμμίζοντας πως κανένας ασφαλισμένος του ΟΓΑ δεν πρέπει να λείψει απ’ αυτό τον μεγάλο αγώνα επιβίωσης των μικρών και αδυνάτων ενάντια σε αυτούς που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα κεφαλαιουχικά τους συμφέροντα και μόνο.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπούτας τόνισε ότι «εμείς θα προτείνουμε να στηθεί το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αποφασίσουν οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας. Εκτιμώ ότι αν όλα πάνε καλά γύρω στις 20 Ιανουαρίου τα τρακτέρ θα είναι στον δρόμο. Σήμερα βγαίνουν στις πλατείες τα τρακτέρ σε Τρίκαλα και Λάρισα».

πηγη:www.agrotypos.gr