Μήνυμα μπλόκων από τις πλατείες των τρακτέρ

08/01/2016

Μπίκας Αλέξανδρος
Από τις πλατείες των τρακτέρ στέλνουν το μήνυμα των επερχόμενων μπλόκων στην εθνική οδό οι αγρότες της Θεσσαλίας και ενώ ζυμώσεις γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Tα τρακτέρ άρχισαν να βγαίνουν από την Πέμπτη να βγαίνουν σε Παλαμά, Φύλλο, Προάστιο, Μάρκο, Κρανιά, Μαγούλα, Κοσκινά και άλλα χωριά.

«Καλούμε όλους τους αγρότες του Παλαμά και σε όλα τα χωριά να βουλιάξουν τις πλατείες με τρακτέρ.
Τα προβλήματα εντείνονται, το ασφαλιστικό είναι ακόμη χειρότερο από το φορολογικό.
Τις επόμενες ημέρες κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικές επισκέψεις στα χωριά του Νομού. Αύριο έχει στο Μάρκο Γενική Συνέλευση ο Αγροτικός Σύλλογος και την Κυριακή ενημέρωση στο Ν. Ικόνιο. Από βδομάδα Ακολουθούν Αρτεσιανό, Καρδιτσομάγουλα, Κρανιά, Μαγούλα, Μαραθέα, Κυψέλη και τα άλλα χωριά.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα ακολουθήσει σύσκεψη στην Καρδίτσα όλων των αγροτικών Συλλόγων για την περαιτέρω ενδυνάμωση του αγροτικού αγώνα
Συνάδελφοι, έχει γίνει σαφές πλέον ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είτε καθόμαστε και μοιρολατρικά περιμένουμε τον αφανισμό μας είτε αναβαίνουμε στο τρακτέρ και ετοιμαζόμαστε για τον μεγάλο αγώνα της επιβίωσης», τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά.
Συναντήσεις σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου στα Ανώγεια, είναι το επόμενο ραντεβού της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών όπου θα συζητηθεί το θέμα των πανελλήνιων αγροτικών κινητοποιήσεων και η συμμετοχή της Κρήτης σε αυτές. Η συνάντηση θα γίνει στις 6 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του δήμου Ανωγείων. Θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από όλη την Κρήτη, όμως όπως φαίνεται θα απουσιάζουν οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, η διοίκηση της οποίας έχει δηλώσει συμμετοχή στην «Πρωτοβουλία». Όπως είναι άλλωστε γνωστό, ο επικεφαλής της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης είναι «στα μαχαίρια» με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Τζωρτζάκη για το θέμα της επιδίωξης είσπραξης κρατικής επιχορήγησης από τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις. Κατά τον κ. Ιερωνυμάκη η κρατική επιχορήγηση χειραγωγεί τις αγροτικές οργανώσεις. Ο κ. Τζωρτζάκης όμως, όπως λέει, επιδιώκει αυτή την επιδότηση για την εξόφληση των χρεών της Ομοσπονδίας στο προσωπικό της και το ΙΚΑ.
Η ατζέντα της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής περιλαμβάνει ακόμα εκπροσώπηση στη συνάντηση στις 13 Ιανουαρίου με το Βαγγέλη Αποστόλου για το θέμα της μη καταβολής ενιαίας ενίσχυσης στους νέους αγρότες. Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος επίσης εκπρόσωποι της περιφέρειας Κρήτης και της νεοσυσταθείσας οργάνωσης των νέων αγροτών του νησιού.
Μία μέρα αργότερα στις 14 Ιανουαρίου προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων όλης της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Βελίδειο συνεδριακό κέντρο αναμένεται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των γεωργικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων, παραγωγών λαϊκών αγορών, ψαράδων και νέων αγροτών.
Αναβρασμός στο Αίγιο
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης ΑΕ «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών» (πρώην ΠΕΣ) πραγματοποίησε την Πέμπτη 7 Γενάρη ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» που επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών. Ο Σύλλογος διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς την Πέμπτη 14 Γενάρη στις 11 το πρωί στα παλιά διόδια Σελινούντας.
Το ψήφισμα αναφέρει:
«Η επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνεται και κλιμακώνεται. Θέλουν την αγροτική παραγωγή και γη στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Με όπλα το 3ο μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν με ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ και με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλουν:
  • Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και προκαταβολή 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.
  • Μείωση των επιδοτήσεων μέχρι 60% ως το 2019 και νέες περικοπές στην αγροτική παραγωγή.
  • Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση στην τιμή του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος.
  • ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
  • Τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού εισοδήματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές.
  • Πρόσθετη φορολογία για προϊόντα όπως κρασί και τσίπουρο.
Για μας τους μικρομεσαίους αγρότες μόνη ρεαλιστική διέξοδος παραμένει ο οργανωμένος αγώνας μας που θα αμφισβητεί αυτόν το δρόμο ανάπτυξης και θα στοχεύει στην ανάπτυξη για τη λαϊκή ευημερία και όχι για τα καπιταλιστικά κέρδη.
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ του Συλλόγου μας επιδίδει το παρόν ψήφισμα και διεκδικεί την ικανοποίηση των πιο κάτω αιτημάτων μας εκ μέρους σας:
1. Άμεση εξόφληση των αγροτικών προϊόντων που σας έχουν παραδοθεί.
2. Να ορίσετε τιμές σε σταφίδα, λάδι, εσπεριδοειδή που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζουν αξιοπρεπή επιβίωση της αγροτικής οικογένειας και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
3. Να σταματήσετε το χαράτσι του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων.
4. Να επιστρέψετε τα χρήματα (85 ευρώ) για την πιστοποίηση αγοράς και χρήσης φυτοφαρμάκων.
5. Να σταματήσετε τα τοκογλυφικά επιτόκια προς τους παραγωγούς.
6. Να σταματήσετε να ζητάτε πληρωμή των παλετοκιβωτίων (55 ευρώ) από τους παραγωγούς με τον εκβιασμό ότι θα τους βγάλετε από την προμήθεια εφοδίων από την ομάδα παραγωγών».
Ζητούν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα
Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στη Βουλή, ζητά η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών- Κτηνοτρόφων – Αλιέων, προκειμένου να εκθέσει τα δίκαια αιτήματα των μελών της και να προτείνει λύσεις διεκδικώντας την επιβίωσή μας αλλά και την ανάπτυξη της Αγροτικής – Κτηνοτροφικής – Πτηνοτροφικής και Αλιευτικής παραγωγής.
Σε σχετική επιστολή που εστάλη προς τον πρωθυπουργό και κοινοποιείται και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, τονίζονται τα εξής: «Η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία παρότι αποτελούν «τη βαριά βιομηχανία της χώρας» είναι τομείς που έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κρίση που  απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας. Δίνουμε μάχη καθημερινά για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις και οι οικογένειές μας, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας».
Σημειώνεται πως η επιστολή υπογράφεται από τους εξής εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων:
  1. Πεβερέτο Παναγιώτη: Πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
  2. Καμπούρη Δημήτρη: Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)
  3. Γκόντια Χρήστο: Εκπρόσωπο Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής
  4. Μόσχο Παντελή: Πρόεδρος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών
  5. Ιερωνυμάκη Πρίαμο: Εκπρόσωπο Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής
  6. Βασιλόπουλο Θεόδωρο: Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)
  7. Κοτσόργιο Δημήτριο: Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών
  8. Σπανούλη Κωνσταντίνο: Πρόεδρο Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και Αγροτικών Θεμάτων.
πηγη:www.agronews.gr