Εντυπωσιακή «πρεμιέρα» αγροτικών κινητοποιήσεων με προοπτικές μετωπικής σύγκρουσης

21.01.2016 


Εντυπωσιακή «πρεμιέρα» αγροτικών κινητοποιήσεων με προοπτικές μετωπικής σύγκρουσηςΕπεισοδιακή ήταν η πρεμιέρα των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων χθες Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, η οποία κλιμακώνεται σήμερα οδηγούμενη σε μετωπική σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές για το φορολογικό και το ασφαλιστικό του πρωτογενούς τομέα.
Χαρακτηριστικό σημείο της έναρξης των κινητοποιήσεων ήταν πως συνοδεύτηκαν από την δυναμική πολιορκία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος έμεινε «όμηρος» αγροτών και κτηνοτρόφων στο κτίριο της πρώην νομαρχίας στην Κομοτηνή.

Η «ομηρεία» έληξε μετά τις 10 το βράδυ με την αποχώρηση των αγροτών και αφού είχε προηγηθεί επέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών.
Την ίδια ώρα, μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα και 6.000 τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διάφορες περιοχές.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε σε ΜΜΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

Επίσης, ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων. «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη 1 το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» εκτίμησε.

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να δηλώσνει: «Δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Ραντεβού» στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.

Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Σε «θέση μάχης» ήταν από το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές έκαναν λόγο για 700- στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην Ορεστιάδα του Έβρου και στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα Κοκκινόγεια και στο Νευροκόπι Δράμας.

Οι αγρότες της Ημαθίας έχουν βγει στον κόμβο της Κουλούρας, και στο Νησέλι και στην Πέλλα, στα Γιαννιτσά και στην Παλαιά Πέλλα, ενώ δεκάδες τρακτέρ έχουν βγει και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο κόμβο της Ανθήλης και εκείνοι της Βοιωτίας στη Θήβα και στον περιφερειακό της Λιβαδειάς.

Σε έξι σημεία έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών στην Πελοπόννησο, στην Κάτω Αχαγιά Αχαΐας, στην Αμαλιάδα Ηλείας, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας και στη Μονεμβασιά.

πηγη:www.paseges.gr