Αλλαγές στη φορολογία υπόσχεται η κυβέρνηση για να μαζέψει τους αγρότες από τους δρόμους

 28/1/2016

Αλλαγές στη φορολογία υπόσχεται η κυβέρνηση για να μαζέψει τους αγρότες από τους δρόμους Τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τα αγροτικά εισοδήματα σε βάθος τεσσάρων ετών αντί δύο που ορίζει το Μνημόνιο εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών και να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους
. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Τρ. Αλεξιάδη, εξετάστηκε το φορολογικό πλαίσιο των αγροτών και οι εξής παρεμβάσεις:
- Τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τους αγρότες σε διάστημα 4 ετών, δηλαδή μέχρι το 2019 αντί έως το 2017.
- Τη θέσπιση ειδικής φορολογικής κλίμακας για τους αγρότες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο εξετάζεται να ξεκινάει από το 5% για όσους έχουν εισοδήματα έως 2.500 ευρώ και να αυξάνεται προοδευτικά. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγρότες που έχουν πραγματικά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται πληγέντες όπως και περιπτώσεις μείωσης τζίρου τουλάχιστον 25%.
Εναλλακτικά, η κυβέρνηση εξετάζει την ένταξη του αγροτικού εισοδήματος σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα στην οποία θα υπάγονται όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και στην οποία ο κατώτατος συντελεστής θα είναι κοντά στο 10% για όσους φορολογούμενους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αυτόματα ως συνέπεια τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όσους φορολογούμενους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την αύξηση των επιβαρύνσεων για όσους αποκτούν πολύ υψηλά εισοδήματα στα οποία περιλαμβάνονται όχι μόνο κέρδη από γεωργικές δραστηριότητες αλλά από άλλες πηγές.
Συγκεκριμένα, με την επιλογή αυτή, οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ προερχόμενα αποκλειστικά από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, θα δουν τις επιβαρύνσεις τους να μειώνονται από το 13% στο 10% ή και χαμηλότερα, ενώ αντίθετα όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από το όριο των 9.500 ευρώ θα φορολογούνται για το ποσό του εισοδήματός τους μέχρι τις 9.500 ευρώ με 10% ή και με λιγότερο και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 9.500 ευρώ με συντελεστές κλιμακούμενους από 15% και άνω, αντί για 13%. Σε κάθε περίπτωση με το σύστημα αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών (περίπου 400.000 επί συνόλου 432.000) που δηλώνει ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ θα φορολογείται λιγότερο, ενώ όσοι υπερβαίνουν το όριο αυτό θα πληρώνουν πολύ περισσότερους φόρους.

πηγη:www.agrotypos.gr