Ο απλήρωτος ΦΠΑ κόβει τιμές παραγωγού

18/01/2016

Κοντονής Γιώργος
Γονατίζει την αγορά αγροτικών προϊόντων το ξεχείλωµα στο χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, που πλέον δεν µπορούν να χρηµατοδοτήσουν την πώληση των προϊόντων τους στο εξωτερικό και στρέφονται στην εσωτερική αγορά µε χειρότερους όρους, µετακυλώντας της χασούρα στις τιµές παραγωγού
, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Εγκλωβίζουν στην εσωτερική αγορά τους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων οι απλήρωτες επιστροφές τριετίας
Όπως είναι γνωστό, οι αγροτικές επιχειρήσεις µε εξαγωγική δραστηριότητα υποβάλλουν µία κατάσταση κάθε τρίµηνο στο υπουργείο Οικονοµικών µε το ΦΠΑ που έχουν πληρώσει στους παραγωγούς, και υπό κανονικές συνθήκες το έπαιρναν πίσω το επόµενο τρίµηνο.

Ενώ λοιπόν ο χρόνος καταβολής είχε συρρικνωθεί προς τα τέλη του 2014, πλέον έχουν µαζευτεί απλήρωτα 2-3 ετών λόγω της δηµοσιονοµικής κατάστασης της χώρας και το χρονοδιάγραµµα επιστροφής έχει φτάσει στο χειρότερο σηµείο του, οδηγώντας την εγχώρια παραγωγή που στερείται ρευστότητας να στραφεί στην εσωτερική αγορά. Η «ανωµαλία» αυτή δηµιουργεί πρόσφορο πεδίο στα σούπερ µάρκετ δίνοντάς τους το πάνω χέρι στη διαµόρφωση των τιµών, γεγονός που πιέζει και τις τιµές που εισπράττει ο παραγωγός από τον µεταποιητή.


Τα 717 εκατ. αγγίζουν οι οφειλές επιστροφών

Οφειλές συνολικού ύψους 717 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από απλήρωτες επιστροφές ΦΠΑ, σύµφωνα µε τα αναθεωρηµένα στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων, καθώς βρίσκονται βρίσκονται σήµερα σε εκκρεµότητα 44.159 σχετικές αιτήσεις. Αναφέρεται πως 4.545 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραµένουν σε αναµονή άνω των 90 ηµερών και το ποσό αυτών ξεπερνά τα 630 εκατ. ευρώ. Στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο µέσος χρόνος αναµονής φτάνει ακόµα και τα 3.5 χρόνια.
Σηµειώνεται πως από το 2013 έχει θεσπιστεί ειδική διαδικασία επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ που επιταχύνει τις καταβολές του φόρου και επανειληµµένα έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής µε στόχο την έγκαιρη απόδοση των οφειλόµενων ποσών στους δικαιούχους. Ωστόσο, οι δεσµευτικές προθεσµίες δεν τηρούνται από τις εφορίες.
 
πηγη:www.agronews.gr