Eνισχυμένη η χρηματοδότηση των προγραμμάτων διανομής γάλακτος και φρούτων στα σχολεία με παρέμβαση της Ευρωβουλής, έως και 250 εκατ. ευρώ το ετήσιο κονδύλι

12/1/2016

Eνισχυμένη η χρηματοδότηση των προγραμμάτων διανομής γάλακτος και φρούτων στα σχολεία με παρέμβαση της Ευρωβουλής, έως και 250 εκατ. ευρώ το ετήσιο κονδύλι Νέα μέτρα που θα ενισχύσουν την χρηματοδότηση των προγραμμάτων διανομής γάλακτος και φρούτων στα σχολεία εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα (11/1).
Τα μέτρα αυξάνουν το διαθέσιμο μπάτζετ, συγχωνεύουν τα ήδη υπάρχοντα ξεχωριστά προγράμματα διανομής γάλακτος και φρούτων και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση των μαθητών για την υγιεινή διατροφή. Τα ανανεωμένα προγράμματα διανομής γάλακτος και φρούτων στα σχολεία αναμένεται να δούμε στην πράξη από την επερχόμενη σχολική χρονιά, καθώς το τελικό κείμενο των μέτρων θα περάσει από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, για να ακολουθήσει η έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή αποτελεί θεμέλιο καλής υγείας, ωστόσο η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος βρίσκεται σε πτώση στην Ε.Ε. Γι' αυτό και η ενίσχυση του προγράμματος διανομής, φρούτων, λαχανικών και γάλακτος μέσω της αύξησης των διαθέσιμων χρημάτων και της ενίσχυσης της εκπαίδευσης στην υγιεινή διατροφή είναι υψίστης σημασίας. Το Ευρωκοινοβούλιο συνετέλεσε στην διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας του προγράμματος αποτρέποντας κράτη - μέλη από την μονομερή μείωση του μπάτζετ τους καθώς και  την αλλαγή των κριτιρίων της κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων μεταξύ των χωρών», δήλωσε ο  Marc Tarabella που ηγήθηκε της ομάδας διαπραγμάτευσης της Ευρωβουλής.
Η επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ενέκρινε την συμφωνία μεταξύ της ομάδας διαπραγμάτευσης του Ευρωκοινοβουλίου και την Προεδρίας του Λουξεμβούργου στις 10 Δεκεμβρίου με ψήφους 30 υπέρ, 6 κατά και μία απoχή.
250 εκατ. ευρώ ετησίως για μέτρα υγιεινής διατροφής
Το Ευρωκοινοβούλιο εξασφάλισε επιπλέον 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μέτρα που σχετίζονται με την διανομή γάλακτος, με την ετήσια χρηματοδότηση για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα να ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ με 150 εκατομμύρια να δίνονται σε προγράμματα διανομής φρούτων και λαχανικών. Τα μέλη της Ευρωβουλής επέμειναν επίσης σε μια δικαιότερη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων μεταξύ των κρατών - μελών, θέτοντας δύο βασικά κριτήρια για όλο το πρόγραμμα (τον διαμοιρασμό σε παιδιά από έξι έως δέκα ετών και τον βαθμό ανάπτυξης της εκάστοτε περιοχής εντός του κράτους - μέλους).
Επίσης, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επέμειναν στον διαμοιρασμό φρέσκων τοπικών φρούτων και λαχανικών σε σχέση με επεξεργασμένα τρόφιμα όπως χυμοί, γιαούρτι, κομπόστα και τυρί. Προϊόντα με πρόσθετες γλυκαντικές ύλες και ενισχυτικά γεύσης θα αποκλεισθούν από τα προγράμματα. Προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης και αλατιού θα επιτραπούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο αφού εγκριθούν από το κάθε  κράτος - μέλος ξεχωριστά. Προϊόντα που περιέχουν φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κακάο ή γιαούρτια με φρούτα θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των προς διανομή τροφίμων. Ωστόσο τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επέμειναν ότι η επιδότηση θα γίνεται μόνο για το γάλα που θα περιέχει το προϊόν το οποίο θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 90%, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις το 75%, του τελικού προϊόντος.
Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των νέων μέτρων
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί στο σύνολό του από την Ολομέλεια τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο για να πάει εν συνεχεία για έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την πρώτη ανάγνωση.
Δεν μοιράστηκαν φρούτα στην Ελλάδα πέρσι
Σε επικοινωνία του ΑγροΤύπου με το ΥπΑΑΤ επιβεβαιώθηκε το κονδύλι ύψους 250 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Ε.Ε. Επισημαίνεται ότι το κονδύλι για το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα που έτρεχε ξεχωριστά για τα φρούτα και τα λαχανικά και ξεχωριστά για το γάλα ανερχόταν στα 4 εκατομμύρια ετησίως, όπως πληροφορηθήκαμε από το υπουργείο. Ωστόσο πέρσι δεν έγινε διανομή φρούτων καθώς δεν παρουσιάστηκε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε το ΥπΑΑΤ. Διανομή είχε γίνει πρόπερσι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
Μικρό το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα διανομής γάλακτος πέρσι στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΥπΑΑΤ στον ΑγροΤύπο το πρόγραμμα διανομής γάλακτος υλοποιήθηκε το 2015, αν και δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από οργανώσεις ή άλλους φορείς. Μόνο μια M.K.O έδειξε ενδιαφέρον και διέθεσε γάλα σε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα.

πηγη:www.agrotypos.gr