ΕΣΠΑ 2014 - 2020: ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τις προσκλήσεις των δύο νέων δράσεων προώθησης του αγροδιατροφικό τομέα

 11/2/2016

ΕΣΠΑ 2014 - 2020:  ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τις προσκλήσεις των δύο νέων δράσεων προώθησης του αγροδιατροφικό τομέα Και επίσημα ξεκίνησε η περίοδος του νέου ΕΣΠΑ της Περιόδου 2014 -2020 όπως διαμήνυσαν οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά στην σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Από τις τέσσερις συνολικά δράσεις που ανακοινώθηκαν οι δύο αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και την βιομηχανία τροφίμων. Πρόκειται για τις δράσεις «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Όπως αναφέρθηκε στην σημερινή ενημέρωση, οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μετά την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης. Διαβάστε τις ημερομηνίες των προσκλήσεων.
Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομίας, κ. Σταθάκης τόνισε ότι βασικός στόχοι του νέου Προγράμματος είναι η εξωστρέφεια, η απασχόληση νέων επιστημόνων, το φιλοπεριβαλλοντικό επιχειρείν και η παραγωγή προϊόντων και τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόσθεσε δε ότι δίνεται προβάδισμα στις καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις αλλά και στις συνεργασίες.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομίας, κ. Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι η η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 - 2013 και πλέον ξεκινά το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020.  Όπως είπε  πρόκειται για τον πρώτο κύκλο προσκλήσεων καθώς θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχου αλλαγές στην διαδικασία αξιολόγησης. Η υποβολή αιτήσεων θα  γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονική μορφή στο www. ependyseis.gr και θα γίνεται έλεγχος μόνο στις δυνητικά εντασσόμενες προτάσεις ώστε να μειωθεί ο χρόνος αξιολόγησης. Κάθε πρόταση θα εξετάζεται από 2 αξιολογητές, οι οποίοι δε θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των υποφήφιων επενδυτών.
  • Σχετικά με την πρώτη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» : οι επιχειρήσεις επιδοτούνται με ποσό 15.000 έως 200.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει ο 40% των επιχειρήσεων  των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10% έως 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής: σε περίπωση που η επιχείρηση έχει λάβει επιχορήγηση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή την δράση το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει τψν 200.000 ευρώ μέσα στην τελευταία τριετία. H έναρξη κατάθεσης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για την πρώτη δράση είναι στις 7/4 και το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 20/5. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας των φακέλων, αρκεί να έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα.
  • Σχετικά με την δεύτερη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»: μπορούν να συμμετάσχουν άνεροι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης. Τα ποσά επιδότησης είναι από 15 έως 60.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα επιδοτούνται για την σύσταση αγροτιδιατροφικής επιχείρησης ή βιομηχανίας τροφίμων. Επιλέξιμες εταιρικές μορφές θα είναι οι: ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ και Συνεταιριστική Επιχείρηση και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Ανώνυμες επιχειρήσεις δεν θα είναι επιλέξιμες.  Η έναρξη υποβολής αιτήσεων είναι στις 17/3 και αιτήσεις μπορούν να υποβάλονται έως τις 27/4 2016. Οι ενδιαφερόμενοι για να μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις παραπάνω δράσεις δεν θα πρέπει να έχουν λάβει κάποια χρηματοδότητηση από 1/1/2012 έως και την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η αξιολόγηση των φακέλων θα γίνει μετά τις 27/4/2016
Οι άλλες δύο δράσεις που δεν αφορούν τον αγροτικό τομέα είναι η «Ενίσχυση της αυτοαπασχολησης» πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η «Ενίσχυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων».
Όπως σημειώθηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου οι επιχειρήσεις που θα αξιολογηθούν για την κάθε δράση θα ενημερωθούν για τον ακριβή τόπο και χρόνο παραλαβήςτου φυσικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά.

πηγη:www.agrotypos.gr