Εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσεις ΕΛΓΑ από το 2015 παραδέχεται ο Αποστόλου

18/02/2016 

Μπίκας Αλέξανδρος
Ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχθηκε ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει πληρώσει ακόμη αποζημιώσεις του 2015, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την μη έγκαιρη καταβολή των υποχρεώσεων του υπουργείου στους αγρότες.

Ο κ. Κεγκέρογλου ,κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, έθεσε θέμα αδιαλλαξίας της κυβέρνησης για να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, εμμένοντας στις απαράδεκτες ρυθμίσεις της για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που προέρχεται από την παραγωγή, αφαιρώντας ουσιαστικά από τους αγρότες κάθε κίνητρο για αύξηση της παραγωγής τους.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής έδωσε το παράδειγμα του καθαρού εισοδήματος 12.000 Ευρώ από αγροτική παραγωγή για την οποία ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει 9.500 για φόρο, προκαταβολή φόρου, εισφορές Ο.Γ.Α (το ζευγάρι) και εισφορές ΕΛΓΑ και αν η παραγωγή είναι από οινοπαραγωγή τότε πρέπει να καταβληθούν επιπλέον περίπου 1.500 Ευρώ για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης οίνου.
Η κυβέρνηση αντιτείνει το αφορολόγητο ύψους 12.000 Ευρώ στις επιδοτήσεις, το οποίο επιβεβαιώνει, την λάθος αντίληψη που οδηγεί στην μείωση της παραγωγής.
Επιπλέον, ζήτησε να πληροφορηθεί το χρόνο καταβολής των ενισχύσεων καθώς και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2015 και τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σχετικά με το χρόνο επιστροφής των 300 εκ. Ευρώ, που η Κυβέρνηση ουσιαστικά δέσμευσε για τις ανάγκες εξόφλησης του Δημόσιου χρέους.
Στην απάντηση του ο Υπουργός ενώ παραδέχθηκε ότι ο ΕΛ.ΓΑ δεν έχει πληρώσει ακόμη αποζημιώσεις του 2015 και επέμεινε ότι είναι σωστό τα χρήματα των αγροτών να είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής από το παρακάτω link:
https://youtu.be/c23xeSCjHxo

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.