Συντάξεις τριών ταχυτήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες

19.02.2016 

Συντάξεις τριών ταχυτήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες
Έως τα 192 ευρώ θα μπορεί να φτάνει η εθνική σύνταξη την οποία θα δίνει ο ΟΓΑ για όποιον έχει κλείσει 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 του, σύμφωνα με τη νέα κλίμακα εισφορών για τους ασφαλισμένους του στην οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση.
Μία "ενδιάμεση" εθνική σύνταξη θα φτάνει τα 288 ευρώ, ενώ η ανώτατη εθνική σύνταξη θα ανέρχεται στα 384 ευρώ.

Νέα κλίμακα εισφορών
 
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με την πρόταση στην οποία κατέληξαν χθες το Υπουργείο Εργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη νέα κλίμακα εισφορών οι συντελεστές της εισφοράς υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης θα διαμορφωθούν ως εξής :
- 10% για το 2017-2018
-15% για το 2019 – 2020
-20% για το 2021
 
Η πρόταση αυτή αναμένεται να διατυπωθεί προς τους εκπροσώπους των αγροτών εφόσον αυτοί προσέλθουν σε διάλογο με τον Πρωθυπουργό.
 
Η νέα κλίμακα εθνικών συντάξεων
 
Παράλληλα θα προβλεφθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να επιλέξουν σε ποια "κλάση" θα θέλουν να ανήκουν. Ωστόσο η επιλογή ασφαλιστικής "κλάσης" θα οδηγεί σε ανάλογη "κλάση" σύνταξης". Όσο χαμηλότερο είναι το ύψος της εισφοράς, τόσο χαμηλότερη θα είναι η εθνική σύνταξη.
 
Συγκεκριμένα :
- Όποιος επιλέξει εισφορά 10%, δηλαδή το ½ του 20% (ανώτατη ασφαλιστική "κλάση") θα λαμβάνει κύρια σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο ½ της νέας κατώτατης –δηλαδή της "εθνικής" - σύνταξης των 384 ευρώ και συγκεκριμένα 192 ευρώ.
- Όποιος ασφαλισμένος επιλέξει εισφορά 15%, δηλαδή ασφαλιστική κλάση που αντιστοιχεί στα ¾ των 384 ευρώ, θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 288 ευρώ (3/4 των 384 ευρώ).
- Τέλος, όποιος ασφαλισμένος του ΟΓΑ επιλέξει την ανώτατη εισφορά, δηλαδή εκείνη του 20%, θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ.
 
Όλες οι παραπάνω προβολές ισχύουν –με βάση τις θέσεις της κυβέρνησης- για όσους ασφαλισμένους έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ηλικιακά έτη τους. Αντίστοιχες, όμως, προβολές προκύπτουν και για όσους συμπληρώνουν στα 67 περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.
 
Δύο "κόκκινες γραμμές" λιγότερες
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό το πλάνο το Υπ. Εργασίας –κόντρα στην "κόκκινη γραμμή" του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού συστήματος- εισάγει από το … παράθυρο την ανταποδοτική λειτουργία του ΟΓΑ. Και αυτό γιατί συνδέεται ευθέως το ύψος των εισφορών που θα κατέβαλλε κάθε ασφαλισμένος (και, μάλιστα, κατ΄ επιλογή του) κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του με το ύψος της σύνταξης του.
 
Εξάλλου, από το… παράθυρο εισάγονται εμμέσως αντίστροφα εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή εθνικής σύνταξης, την ίδια στιγμή που υποτίθεται εξακολουθεί να θέτει ως "κόκκινη γραμμή" το αντίθετο, δηλαδή να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή της εθνικής σύνταξης. Και αυτό γιατί ντε φάκτο όποιος έχει χαμηλότερα εισοδήματα θα επιλέξει χαμηλότερο συντελεστή και, φυσικά, θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη.

πηγη:www.paseges.gr