Διάθεση για συγχωνεύσεις στα λιπάσματα

24/02/2016 

Γιαννακοπούλου Φανή
Ακόµα πιο στενό εύρος τιµών, ειδικά για το κάλιο και τα φωσφορικά λιπάσµατα, προβλέπει ο αµερικάνικος όµιλος Mosaic. Παράλληλα, ψάχνεται για εξαγορές εταιρειών στον κλάδο, αφού όµως πρώτα ζυγίσει τις ευκαιρίες µε τα οφέλη από επαναγορά των µετοχών της, που έχουν πέσει περίπου 50% από πέρυσι
, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Το «δύσκολο οικονοµικό περιβάλλον» υποδεικνύει ως κύρια αιτία για την περαιτέρω πίεση στην αγορά λιπασµάτων η Mosaic, η οποία σπεύδει να προβλέψει τιµές µεταξύ 200-230 δολαρίων/τόνο για το κάλιο τους τρεις πρώτους µήνες του 2016. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 9,44% από τα κατά µέσο όρο 254 δολάρια ο τόνος που ήταν τους προηγούµενους 3 µήνες. Από την πλευρά του, ο Καναδός χρηµατιστής Ρέιµοντ Τζέιµς προβλέπει ότι το κοκκώδες κάλιο στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ θα φτάσει τα 284 δολάρια/τόνο.

Πτωτικά θα κινηθούν και οι τιµές των φωσφορικών λιπασµάτων, σύµφωνα µε τη Mosaic. Θα µειωθούν κατά 9,75% από τα 410 δολάρια ο τόνος τους τελευταίους 3 µήνες του 2015 στα 350-370 δολάρια ο τόνος το α’ τρίµηνο του 2016. Μάλιστα, ο Τζέιµς σηµειώνει ότι το φωσφορικό διαµµώνιο (DAP) στη Φλόριντα θα φτάσει αυτή  την εβδοµάδα στα 355 δολάρια ο τόνος. Η Mosaic εκτιµά ότι ο όγκος των εξαγωγών των φωσφορικών το α’ τρίµηνο του 2016 δεν θα ξεπεράσει τους 1,8-2,2 εκ. τόνους, µειωµένος από τα 2,3 εκ. τόνους το ίδιο διάστηµα πέρσι.

Οι εκτιµήσεις αυτές έρχονται µετά και την ανακοίνωση από τους εκπροσώπους της Mosaic για απότοµη πτώση των κερδών του οµίλου, µεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, έκανε λόγο για κέρδη 155 εκατ. δολαρίων για το α’ τρίµηνο του 2016, σηµειώνοντας µια πτώση 57% σε σχέση µε πέρσι. Την ίδια στιγµή οι µετοχές της Yara International βρέθηκαν σε χαµηλά 13 µηνών. Μάλιστα, ο νορβηγικός όµιλος ανακοίνωσε µείωση κερδών προ φόρου της τάξης του 23%, ενώ µετά φόρου κατά 77% σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά.

Η ίδια η Yara προβλέπει µεταβλητότητα τιµών και για την ουρία, ένα από τα βασικά νιτρικά λιπάσµατα, λόγω της οικονοµικής κατάστασης που επικρατεί στην Κίνα, η οποία είναι ο µεγαλύτερος εξαγωγέας για το προϊόν αυτό αλλά και η χώρα-παραγωγός µε το υψηλότερο κόστος.
Αν και οι χαµηλότερες τιµές της ενέργειας και το αδύναµο γουάν έχουν στηρίξει τις προοπτικές των Κινέζων παραγωγών, οι µειωµένες τιµές της ουρίας κατά 21% από τον Οκτώβριο έως και το ∆εκέµβριο στη Μαύρη Θάλασσα πιέζουν τα περιθώρια κέρδους για τον κινεζικό κλάδο λιπασµάτων.

Η κατάσταση στα λιπάσµατα ωθεί τις επιχειρήσεις του κλάδου σε συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Μάλιστα, τη διάθεση αυτή επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Τζοκ Ο’ Ρούρκε εκτελεστικός διευθυντής της Mosaic. «Ενδιαφερόµαστε για εξαγορές είτε στο κάλιο είτε στο φωσφορικά λιπάσµατα, αλλά θα εξετάσουµε προσεκτικά τις επιλογές µας. Ο καθοδικός κύκλος για τα προϊόντα αυτά παρουσιάζει ευκαιρίες», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Σηµειώνεται, τέλος, ότι τα κέρδη των παραγωγών λιπασµάτων έχουν πληγεί κυρίως εξαιτίας των αδύναµων νοµισµάτων σε χώρες όπως η Βραζιλία και των χαµηλών τιµών των σιτηρών. Έτσι, η Mosaic ανακοίνωσε την περασµένη εβδοµάδα µείωση κατά 400.000 τόνους της παραγωγής της, το οποίο θα επιτύχει µε εκ περιτροπής κλείσιµο εργοστασίων κατά το α’ τρίµηνο του 2016, ως αποτέλεσµα της µειωµένης ζήτησης.


Agrium

Η απομάκρυνση των Κινέζων θα στηρίξει τελικά την αγορά
Την καθοδική πορεία των τιµών των βασικών λιπασµάτων επιβεβαιώνει και ο καναδικός όµιλος Agrium, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές του 2016 θα παραµείνουν υπό πίεση καθώς η ζήτηση είναι µειωµένη ειδικά από Ινδία και Βραζιλία. Παράλληλα µε την ανακοίνωση η Agrium είδε τις µετοχές της να πέφτουν περισσότερο από 4%, καθώς η εταιρία δηµοσιοποίησε χειρότερες προβλέψεις για την ετήσια απόδοσή της για το 2016. Ο καναδικός όµιλος εξετάζει τον αντίκτυπο της Κίνας στην αγορά ουρίας.

«Παραδόξως η παραγωγή ουρίας από τους Κινέζους έχει παραµείνει σε καλά επίπεδα, αν και οι τιµές του προϊόντος είναι κάτω από κόστος παραγωγής, ωστόσο έχει µειώσει τις εξαγωγές γι’ αυτό κατά 25% σε σχέση µε πέρσι το ίδιο διάστηµα», λένε οι Καναδοί αναλυτές. «Σαν αποτέλεσµα της συνεχιζόµενης πτώσης των τιµών και της µη αύξησης της παραγωγής, οι κινεζικές εξαγωγές ουρίας θα µειωθούν σε σχέση µε το 2015 και αναµένεται να κινηθούν µεταξύ 12,5-13,5 εκατ. τόνους για το 2016», τονίζει η Agrium.

«Αυτή η αποµάκρυνση των Κινέζων τελικά θα στηρίξει τις τιµές προς την άνοιξη», επισηµαίνει η Agrium. Συνολικά, για την αγορά οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση από την Ινδία θα «είναι σχετικά µειωµένη αρχές του 2016 λόγω των µεγάλων αποθεµάτων της». Ενώ, στη Βραζιλία η ζήτηση θα είναι «σταθερή» στα χαµηλά επίπεδα του 2015 καθώς παράγοντες όπως η έλλειψη πιστώσεων και το αδύναµο ρεάλ αποτελούν βασικές προκλήσεις για τους αγρότες της χώρας», καταλήγουν οι αναλυτές της Agrium.

πηγη:www.agronews.gr