Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων (Upd: 16: 20)

16.02.2016


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων (Upd: 16: 20)Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα τους μετά την κατάθεση προτάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους, ενώ στις γενικές τους συνελεύσεις θέτουν υπό συζήτηση εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας.
Οι αγρότες από την περιοχή του Δομοκού που έχουν κλείσει το δρόμο στην περιοχή Δρούγος, λίγο μετά το Δομοκό, αλλά και στην πόλη του Δομοκού, μετακινήθηκαν προς την ΕΟ Λαμίας-Αθηνών με στόχο να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο Λαμίας-Αθηνών στο 200ό χιλιόμετρο στην περιοχή του κόμβου του Μπράλου.

Στην ίδια κατεύθυνση μετακινούνται και οι αγρότες από την περιοχή της Αταλάντης, που έχουν μπλόκο στο 140ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Εκεί βρίσκονται περίπου 70 τρακτέρ από την περιοχή του Μώλου, έχοντας κλείσει τις διαβάσεις εισόδου ή εξόδου στην εθνική οδό, αλλά και την κίνηση των αυτοκινήτων από και προς Μπράλο και Άμφισσα.

Παράλληλα, οι αγρότες με τρακτέρ που βρίσκονται στον κόμβο της Ανθήλης αποφάσισαν να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους από Δομοκό και Ατάλαντη και να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο στο κόμβο του Μπράλου.

Το συγκεκριμένο σημείο, ο κόμβος του Μπράλου, είναι στρατηγικό σημείο και ο αποκλεισμός του ουσιαστικά κόβει την Ελλάδα στα δύο.

Οι δυνατότητες που έχει η αστυνομία για να διοχετεύσει την κυκλοφορία είναι ελάχιστες και αυτές αφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι αγρότες μετά τη 1:00 το μεσημέρι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης οχημάτων στο εθνικό δίκτυο πριν και μετά τη Λαμία.

Στο μπλόκο στο Δερβένι κλείνουν 11:00- 15:00 οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά.

Σε αποκλεισμό της παλαιάς ΕΟ Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ προχωρούν από τις 4 το απόγευμα και για τρεις ώρες οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οι οποίοι συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την ΕΟ Κορίνθου-Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, ενώ και οι Λάκωνες θα κλείσουν από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία των αγροτών της Αρκαδίας, τo Συντονιστικό Όργανο στο οποίο συμμετέχουν ο Ιατρικός σύλλογος, ο Οδοντιατρικός σύλλογος, ο Φαρμακευτικός σύλλογος, ο Δικηγορικός σύλλογος, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους ενάντια στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ στις 18:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Σε δεύτερο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα.

Το τελωνείο της Εξοχής θα είναι κλειστό 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα, Τρίτη.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί  ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Τα διόδια των Μαλγάρων έχουν κλείσει από τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Από νωρίς το πρωί περισσότερα από 80 άτομα που συμμετέχουν στο μπλόκο κατασκήνωσαν και με δύο τρακτέρ στην είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και μοιράζουν έντυπο υλικό με τις θέσεις τους, και μήλα στους πολίτες.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11.00-18.00.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη οι αγρότες έχουν προχωρήσει από το απόγευμα της Δευτέρας σε επ' αόριστον αποκλεισμό.

Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, ο αποκλεισμός έχει γίνει από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη.

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί και στα δύο).

Στα Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

Στη Νεάπολη Τσοτυλίου ο αποκλεισμός ισχύει 14:00-18:00.

Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-14:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00-18:00.

Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης έγινε αποκλεισμός 12:00-13:00.
 
Νωρίτερα το www,paseges.gr έγραφε:
 
Εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση τα αγροτικά μπλόκα
 
Κλειστά επ’ αόριστον είναι σήμερα τα Τέμπη, η Νίκαια, η νέα εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, η Εγνατία οδός στο ύψος των Κερδυλλίων Σερρών και της Χρυσούπολης Καβάλας, η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος του Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας, τα διόδια των Μαλγάρων, το Κάστρο Βοιωτίας και η λεωφόρος Μαρκοπούλου πριν από τον κόμβο της Αττικής οδού.
 
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αποκλείοντας δύο φορές την ημέρα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας. Οι συγκεκριμένοι αγρότες παραμένουν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» κλείνοντας, από σήμερα Τρίτη, την εθνική οδό από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 5.30 το απόγευμα. Όπως έκαναν γνωστό για τις παραπέρα δράσεις τους αναμένουν τις αποφάσεις του συντονιστικού τους σε σύμπλευση με το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία.
 
Οι αγρότες της «Ενωτικής Ομοσπονδίας» έκαναν λόγο για επιτυχημένη παρουσία τους στην Αθήνα και στα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο.
 
O γενικός γραματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Δημήτρης Δημογιάννης κατέθεσε τελικά το υπόμνημα με το πλαίσιο των αιτημάτων στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μεταξύ άλλων, ζητάνε αυτονομία του ΟΓΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικό συντελεστή στο 13% και διαχωρισμό για τους κατ’επάγγελμα αγρότες. Βέβαια οι αγρότες δηλώνουν ότι θα προσέλθουν σε έναν διάλογο ο οποίος θα γίνει πάνω στα ζητήματα που έθεσαν. Αυτή την εξέλιξη είδε με ικανοποίηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος επεσήμανε ότι είναι θετικό που οι αγρότες ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει και άλλες ομάδες αγροτών να στείλουν ανάλογα αιτήματα για να είναι πιο αντιπροσωπευτικός ο διάλογος και να αφορά όλους τους αγρότες.
 
Πάντως, λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν στείλει ανάλογο υπόμνημα με πανομοιότυπα αιτήματα και οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών.
 
Υποστηρίζουν ότι ο διάλογος με τον πρωθυπουργό θα γίνει μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Όμως, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να οδηγηθούν σε μια συνάντηση η οποία δεν διασφαλίζει προϋποθέσεις ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Μέχρι να γίνει η συνάντηση τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά.
 
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες υπόμνημα έχει συνταχθεί και από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου. Ακόμα, δεν έχουν δημοσιοποιήσει πότε θα το στείλουν στην κυβέρνηση καθώς επιδίωξή τους είναι να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές από μπλόκα σε όλη την χώρα.
 
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι αγρότες που αρνούνται το διάλογο αν δεν αποσύρει η κυβέρνηση τα προσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πρόκειται για το μπλόκο της Νίκαιας και τα άλλα 67 που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
 
Σε χθεσινή σύσκεψη αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σήμερα θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα και για δύο ώρες την παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ. Επιπλέον, αύριο θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες στην Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.