Στα 53 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη για τα τεύτλα για το '15, αβεβαιότητα για τα στρέμματα του '16

28/3/2016

Στα 53 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη για τα τεύτλα για το '15, αβεβαιότητα για τα στρέμματα του '16 Αναρτήθηκε στην Διαύγεια η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ορίζεται το ύψος της συνδεδεμένης στον τομέα των ζαχαροτεύτλων για το έτος ενίσχυσης 2015.
Εν αναμονή κάποιας επίσημης ανακοίνωσης από την ΕΒΖ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και ενώ έχει γνωστοποιηθεί ότι με τα τωρινά δεδομένα θα εκποιηθούν τα δύο εργοστάσια στην Σερβία, οι τευτλοκαλλιεργητές προβληματίζονται για το αν θα καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά. Εντωμεταξύ στην αναμονή βρίσκονται οι παραγωγοί για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του '15 για τα τεύτλα με πιθανότερο σενάριο την καταβολή της στις αρχές Απριλίου μαζί με το βαμβάκι.
Όλα αυτά παρά την αισιοδοξία που υπήρχε μετά την συνάντηση των τευτλοπαραγωγών με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, πριν από μερικές ημέρες και ενώ εκκρεμεί ακόμη η εξόφλησή τους για την περσινή παραγωγή.
Δηλώσεις έκανε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Ημαθίας κ. Παύλος Μπογιαννίδης ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη (23-24/3) για να εκφράσει την αντίθεσή του στην επικείμενη πώληση των εργοστασίων της Σερβίας στην Τράπεζα Πειραιώς: «Είμαστε στην Αθήνα απο χθες, πραγματοποιήσαμε μια σειρά από συναντήσεις στο Υπουργείο ΑΑΤ, στο Υπουργείο Οικονομίας καθώς και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Πριν δυό μήνες ο νέος Πρόεδρος κατέθεσε ένα πλάνο βιωσιμότητας που περιλάμβανε περικοπές και μειώσεις εξόδων, καθώς και εκποίηση κάποιων άλλων περιουσιακών στοιχείων της Βιομηχανίας. Ξαφνικά παρουσιάζεται μια πρόταση από έναν Σέρβο που έχει κάποια ζαχαρουργεία και προτείνει στην Τράπεζα να αγοράσει τα δύο εργοστάσια έναντι 25 εκατομμυρίων, βάζοντας προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου. Μόλις η τράπεζα έλαβε αυτή την προσφορά οι συνομιλίες με την βιομηχανία σταμάτησαν. Το θέμα είναι ότι τα χρήματα που θα καταβληθούν σε πρώτη φάση εάν προχωρήσει η πώληση των εργοστασίων, τα οποία όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε είναι 5,5 εκατομμύρια, όχι μόνο δεν επαρκούν για την εξόφλησή μας, αλλά δεν δίνουν καμία λύση στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ. Αυτό προσπαθούμε από την πλευρά μας, να ανατρέψουμε αυτή την εξέλιξη πραγματοποιώντας αυτές τις συναντήσεις».
Μπορείτε να δείτε  εδώ την απόφαση καθορισμού του ύψους της συνδεδεμένης των τεύτλων για το 2015

πηγη:www.agrotypos.gr