Αγγούρι - τομάτα: κινητοποιήσεις και πρωίμιση διατήρησαν τις τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα

 7/3/2016

Αγγούρι - τομάτα: κινητοποιήσεις και πρωίμιση διατήρησαν τις τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού στις εξαγωγές τομάτας και αγγουριού όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο οι κ.κ. Ν. Δασκαλάκης (Ιεράπετρα), Α. Μαρακάκης (Ελαφονήσι), Α. Τσοτσώνης (Φαλάσσαρνα) από την Κρήτη.
Όλοι ανέφεραν ότι οι πρόσφατες κιντητοποιήσεις αποτέλεσαν έναν σημαντικό παράγοντα ώστε να διατηρηθεί η τιμή παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και ότι οι Τούρκοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και να διοχετεύσουν το δικό τους προϊόν στις Βαλκανικές χώρες. Από 22 έως 40 λεπτά η τιμή παραγωγού της τομάτας για τους Κρήτες, από 40 έως 60 λεπτά φεύγουν για Βουλγαρία τα αγγούρια από τα Φιλιατρά, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Αλεξανδρόπουλος.
Κρήτη: χαμηλές οι τιμές παραγωγού σε τομάτα - αγγούρι

Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, Πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας, ανέφερε τα εξής: «σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές ντομάτας και αγγουριών θερμοκηπίου. Στην περιοχή της Ιεράπετρας από τα 15.880 στρέμματα με καλλιέργειες κηπευτικών, τα 6.990 στρέμματα καλλιεργούνται με ντομάτες και 3.600 στρέμματα με αγγούρι ενώ τα υπόλοιπα καλλιεργούνται πιπεριές (εκτός κέρατο).
Οι εξαγωγές ντομάτας, που γίνονταν κυρίως προς τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αν και άρχισαν να επανακάμπτουν μετά το άνοιγμα των δρόμων και των τελωνείων, έχουν μεγάλα προβλήματα. Οι τιμές είναι καθηλωμένες στα 48-50 λεπτά το κιλό αλλά εξακολουθούν να παραμένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες. Η πρώτη δημοπρασία σήμερα Δευτέρα (7/3/2016) έδωσε τιμές που κυμάνθηκαν στα 20-39 λεπτά το κιλό. Ελπίζουμε μετά τα μέσα Μαρτίου να εξομαλυνθεί η κατάσταση αν και εκτιμώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο. Όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι έχουν «κερδίσει» μεγάλο μερίδιο των αγορών αυτών των δύο χωρών. Μετά το εμπάργκο που επέβαλλαν οι Ρώσοι στην Τουρκία, η κυβέρνησης της γειτονικής χώρας ακολουθεί μια «επιθετική» πολιτική στις εξαγωγές κυρίως προς τις βαλκανικές αγορές. Ουσιαστικά «πριμοδοτεί» από τον κρατικό προϋπολογισμό τις εξαγωγές της.
Όσον αφορά τα αγγούρια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξήχθηκε σε πολύ χαμηλές τιμές. Η πτώση των τιμών ξεκίνησε πριν αρχίσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην χώρα μας. Αυτή την περίοδο που αρχίζει να επανακάμπτει η τιμή έχει ήδη πωληθεί σχεδόν το 60% της παραγωγής. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μεγάλος ανταγωνισμός, κυρίως από τους Ισπανούς (που είχαν πρώιμη παραγωγή), είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ποσότητα στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, όπου κυρίως εξάγουμε το προϊόν. Αυτό έφερε μεγάλη «πίεση» στις τιμές και αναγκαστήκαμε να πουλάμε το αγγούρι σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Η μέση τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 20 – 22 λεπτά το κιλό. Να σκεφτείτε το αγγούρι που πήγαινε στην εγχώρια αγορά έφτασε να πωλείται σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με το εξαγώγιμο».
Όπως ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαρακάκης, Πρόεδρος της ΑΣΟΠ Ελαφονησίου: «αυτή την στιγμή η τιμή παραγωγού στην τομάτα ανέρχεται στα 20-25 λεπτά το κιλό, πρόκειται για μια τιμή η οποία έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο μήνα. Πριν η τιμή ήταν σε λίγο καλύτερα επίπεδα, το βέβαιο είναι ότι επηρεάστηκε από τις κινητοποιήσεις καθώς δεν γίνονταν οι μεταφορές στην ώρα τους, είχαν κλείσει τα σύνορα και δεν μπορούσαν οι ξένοι να μπουν μέσα. Θα χρειαστούν ακόμα άλλες δύο εβδομάδες εκτιμούμε μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι Βαλκάνιοι το διάστημα των κινητοποιήσεων στράφηκαν σε Τούρκους εξαγωγείς. Ελπίζουμε να πάει καλύτερα το προϊόν στο προσεχές διάστημα. Σημασία έπαιξε και ο καιρός, δεν έκανε χειμώνα βγήκαν πιο πρώιμα οι τομάτες απ' ότι βγαίνουν συνήθως, κανονικά έπρεπε να βγουν αυτή την περίοδο αλλά λόγω καιρικών συνθηκών μπήκαν στην αγορά από τις αρχές Φλεβάρη».
Την απογοήτευσή του εξέφρασε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Αντώνης Τσοτσώνης, Υπέυθυνος Εμπορικής Διαχείρισης και Λογιστηρίου της Ο.Π «Φαλάσσαρνα»: Μιλάμε για πολύ κακές τιμές παραγωγού, η τομάτα αυτή την περίοδο βρίσκεται ακόμα και κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Σαφώς επηρεαστήκαμε και από τις κινητοποιήσεις, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς το πόσο συνετέλεσαν στην πτώση της τιμής πιστεύω πάντως ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο».
Φιλιατρά: σε φουλ ρυθμούς οι εξαγωγές αγγουριού
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Α.Σ Φιλιατρών, «Η Τριφυλία» κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος: «αυτή την περίδο βρισκόμαστε στο ζενίθ της παραγωγής στο αγγούρι, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει τα αγγούρια και στην Βουλγαρία. Η εξωτερική αγορά παρουσιάζει δυσκολίες αυτό το διάστημα που υπολογίζουμε ότι θα διατηρηθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Οι τιμές διαμορφώνονται από 40 έως 60 λεπτά το κιλό. Δεν μας επηρέασαν οι κινητοποιήσεις γιατί η παραγωγή μας ήταν ακόμα στην αρχή. Η παραγωγή ξεκίνησε λίγο πιο νωρίς λόγω του καλού καιρού, καθώς οι θερμοκρασίες που είχαμε για μήνα Φεβρουάριο ήταν αφύσικα υψηλές. Εμείς εξάγουμε Βουλγαρία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και συζητήσεις για Ρουμανία. Η τομάτα στην περιοχή δεν έχει ξεκινήσει, την περιμένουμε γύρω στα μέσα Μαρτίου».

πηγη:www.agrotypos.gr