Εκτός συνδεδεμένης βάμβακος σοδειά 1 κιλό κάτω του πλαφόν

27/04/2016

Ο βουλευτής της ΝΔ και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.Μπίκας Αλέξανδρος
Αίτημα μείωσης της δηλωθείσας έκτασης για να πληρωθούν μόνο τα στρέμματα που καλύπτουν πλαφόν.

Ο βουλευτής της ΝΔ και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Παρεμβάσεις από το αρμόδιο υπουργείο στην κατεύθυνση ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών του Έβρου, οι οποίοι έχασαν τη συνδεδεμένη επειδή δεν έπιασαν για λίγο το πλαφόν, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ, και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αν. Δημοσχάκης.
Όπως τονίζει: «υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών περιοχών που εβλήθησαν από την ανομβρία και για ένα κιλό το στρέμμα που παρέδωσαν βαμβάκι λιγότερο από το πλαφόν που προβλέπεται, έχασαν την συνδεδεμένη για το σύνολο των στρεμμάτων που δήλωσαν».
Ειδικότερα, στην ερώτηση ο κ. Δημοσχάκης θίγει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με αυτήν στον Έβρο, ειδικά λόγω των πλημμυρών του χειμώνα 2014-2015.
Τα προβλήματα αφορούν καλλιεργητές οι οποίοι, υποκινούμενοι από διαβεβαιώσεις του υπουργείου, καλλιέργησαν τις εκτάσεις τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και εν τέλει είχαν μηδενική ή ελάχιστη παραγωγή και σήμερα βρίσκονται έκθετοι και χωρίς ενισχύσεις.
Αν και έχει μειωθεί το πλαφόν της ελάχιστης καλλιέργειας, εν τούτοις δεν δίνεται η δυνατότητα ελέγχου της στρεμματικής απόδοσης ανά στρέμμα και όχι στο σύνολό τους.
Γι’ αυτό και ερωτάται ο υπουργός τι πρόκειται να πράξει το υπουργείο και οι υπηρεσίες του, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι βαμβακοκαλλιεργητές του Έβρου.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στο νομό Έβρου
Ένα σημαντικό πρόβλημα πληρωμών προέκυψε στην περιοχή του Έβρου, μετά την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για την καλλιεργητική περίοδο του 2015, που υλοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 4 Απριλίου του 2016. Όπως και ο ίδιος γνωρίζετε, μετά την επίσκεψη που πραγματοποιήσατε κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων παρατεταμένων πλημμυρών του 2015 στα χωριά δίπλα στον Έβρο ποταμό, οι σπορές του βαμβακιού έγιναν πολύ όψιμα. Δημόσια καθησυχάσατε τον αγροτικό κόσμο να προχωρήσουν έστω και σε όψιμες σπορές και το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε ότι αφορά το σύνολο των προβλεπόμενων ενισχύσεων.
Ο ΕΛΓΑ λόγω του ότι ήταν μια χρονιά όψιμη αλλά ταυτόχρονα και με ανομβρία, αναγνώρισε το πρόβλημα και απέστειλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπηρεσιακό έγγραφο που αναφέρει τα προβλήματα αυτά, και συγκεκριμένα ότι σε κάποια χωριά που πλημμύρισαν η παραγωγή μπορεί να είναι και μηδενική, καθώς, επίσης, και ότι σε χωριά που επλήγησαν από την ανομβρία η παραγωγή μπορεί να είναι μειωμένη έως και 40%.
Δυστυχώς, σας κάνουμε γνωστό ότι οι πλημμυροπαθείς παραγωγοί που δεν κατάφεραν να παράγουν λόγω υπερβολικής καθυστέρησης σποράς δεν πληρώθηκαν παρά τις υποσχέσεις. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών περιοχών που εβλήθησαν από την ανομβρία και για ένα κιλό το στρέμμα που παρέδωσαν βαμβάκι λιγότερο από το πλαφόν που προβλέπεται, έχασαν την συνδεδεμένη για το σύνολο των στρεμμάτων που δήλωσαν.
Δεδομένης της μεγάλης ταλαιπωρίας που υφίστανται πλέον οι παραγωγοί, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, επιθυμούμε ο αρμόδιος υπουργός να φροντίσει να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Πότε σκοπεύει να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους πλημμυροπαθείς παραγωγούς την συνδεδεμένη βάμβακος όπως υποσχέθηκαν;
2. Προτίθεται το υπουργείο, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς που δεν συμπλήρωσαν το ελάχιστο πλαφόν που απαιτείται, να μειώσουν την αρχική δηλωθείσα έκταση βάμβακος και συγκεκριμένα αφαίρεση από αγροτεμάχια του αιτήματος πληρωμής συνδεδεμένης, ώστε να πληρωθούν τουλάχιστον για τα στρέμματα που καλύπτουν με το πλαφόν που απαιτείται και όχι να απορρίπτονται για το σύνολο των στρεμμάτων που δήλωσαν χωρίς δυνατότητα ένστασης, πρακτική συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο;

πηγη:www.agronews.gr