Ευκαιρίες για εξαγωγές βαμβακιού και νωπών αγροτικών προϊόντων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

8/4/2016

Ευκαιρίες για εξαγωγές βαμβακιού και νωπών αγροτικών προϊόντων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Σαν χώρα «ευκαιρίας» θεωρείται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τις εξαγωγές ελληνικού βάμβακος (κυρίως ακατέργαστου), καθ’ όσον τον τελευταίο καιρό ο βιομηχανικός κλάδος υφασμάτων, δερμάτων και υποδημάτων δοκιμάζεται από την έλλειψη των πρώτων υλών τις οποίες εισάγει.
Επίσης καλές προοπτικές υπάρχουν για τα τρόφιμα και τα νωπά αγροτικά προϊόντα. Το 2014 η χώρα μας πραγματοποίησε για πρώτη φορά «αξιόλογες» εξαγωγές ακατέργαστου βάμβακος στην αγορά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε 2.883.746 ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το έτος 2013, όπου κυμάνθηκαν σε μόλις 282.365 ευρώ.

Σε μελέτη της Β' Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας αναφέρονται ως κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα από Ελλάδα προς Βοσνία - Ερζεγοβίνη τα εξής: Φρούτα και Λαχανικά. Αρωματικά έλαια. Δέρματα βοοειδών - Γουνοδέρματα. Προϊόντα Αλευροποιίας. Παρασκευάσματα διατροφής. Επίσης επισημαίνει ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για: «Τρόφιμα και νωπά αγροτικά προϊόντα, καθώς εισάγει μεγάλο ποσοστό των αναγκών της. Βαμβάκι, υφαντουργικά και δέρματα λόγω πρόσφατης μείωσης δασμολογικών συντελεστών στην εισαγωγή βάμβακος, νημάτων κ.ά., για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας».

Η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψη εργασίας (16 και 17 Μαρτίου), του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα, στο Σεράγεβο, όπου είχε συνάντηση υψηλού επιπέδου των Συμπροέδρων της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας και Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. «Μέσα από την προώθηση των διμερών σχέσεων και των επιχειρηματικών συνεργασιών, που συνοδεύουν τη διοργάνωση των μικτών επιτρόπων, προάγεται ο πολιτικός διάλογος και μέσα από αυτά η ευρύτερη καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών», δήλωσε ο κ. Μάρδας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επίσκεψης, ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, τα Προεδρεία της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Λαών, τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον Υφυπουργό Μεταφορών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Ακόμη απηύθυνε χαιρετισμό σε επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε, με συμμετοχή επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε τη διοργάνωση του InterBalkan Forum, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στο περιθώριο του επιχειρηματικού Φόρουμ, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Επιμελητηρίου Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, το 2015 οι εισαγωγές μας από την Βοσνία και Ερζεγοβίνη ανήλθαν στα 8,5 εκατ. ευρώ, οι εξαγωγές μας στα 89,5 εκατ. ευρώ [175,2 εκατ. BAM] και το εμπορικό ισοζύγιο διατηρήθηκε πλεονασματικό στα +81 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στο Σεράγιεβο, «στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη το κόστος παρουσίασης και προώθησης νέων προϊόντων σε επαγγελματίες και καταναλωτικό-αγοραστικό κοινό, μέσω της διαφήμισης σε τοπικά και περιφερειακά έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά και μέσω της διοργάνωσης προωθητικών ενεργειών σε καταστήματα αλυσίδων λιανικής (in-store promotions, product tastings) είναι χαμηλό, συγκριτικά με άλλες χώρες. Τέλος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη  ταχεία και θεαματική ανάπτυξη του τομέα των «Εμπορικών Εκθέσεων» (trade fairs), οι οποίες αποτελούν ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία προς αξιοποίηση για την προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών και για τον εντοπισμό δυνητικών εταίρων, τοπικών εισαγωγέων και διανομέων».

πηγη:www.agrotypos.gr