Επίτροπος Γεωργίας: παράταση ενός μήνα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για όποιο κράτος της ΕΕ το επιθυμεί

4/5/2016

Επίτροπος Γεωργίας: παράταση ενός μήνα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για όποιο κράτος της ΕΕ το επιθυμεί Ένα μήνα παράταση έχει την δυνατότητα να λάβει Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2016, μαζί με άλλα κράτη που είχαν υποβάλει αντίστοιχο αίτημα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ
μπορεί να μετατεθεί για τις 15 Ιουνίου. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν (29/4), ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι οικονομικές δυσκολίες στις αγροτικές αγορές ορισμένων κρατών μελών και το γεγονός ότι είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ επιβάλλουν την ευελιξία στο χρόνο υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης  για τους αγρότες». Σημειώνεται ότι εναπόκειται στην ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους εάν θα κάνει χρήση της επιπλέον παράτασης στην προθεσμία της διαδικασίας.
Από την Ελλάδα αναμένεται να γίνει η χρήση της εν λόγω δυνατότητας, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είχε αιτηθεί ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Βαγγέλης Αποστόλου στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών στις 11 Απριλίου. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας κατά την ανακοίνωση της απόφασης παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης: «Η απόφαση της Κομισιόν αντανακλά τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης σε ορισμένες αγροτικές αγορές και κάποιες περιορισμένες εξαιρετικές δυσκολίες που προκύπτουν από το πρώτο έτος εφαρμογής των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης. Αναμένεται ότι αυτή η χαλάρωση των κανόνων θα βοηθήσει τους αγρότες με ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την υποβολή αίτησης/αξιώσεων τους εγκαίρως. Τα κράτη μέλη που θα αποφασίσουν να αναβάλουν την τελική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες περί χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης γίνονται σεβαστοί».

πηγη:www.agrotypos.gr