Εκτός Αποθέματος νέοι αγρότες που έχασαν μισθωμένα δικαιώματα

 04/05/2016

Παραγωγός από την Κρήτη με βάση τα οριστικά δικαιώματα έχει λαμβάνειν ενισχύσεις - φιλοδώρημα 279 ευρώ, αντί του ποσού των 5.500 ευρώ που εισέπραττε μέχρι και το 2014.Μπίκας Αλέξανδρος
Στην δεύτερη φουρνιά κατανοµής του Εθνικού Αποθέµατος στρέφουν το βλέµµα τους και ελπίζουν πλέον νέοι γεωργοί που εντάχθηκαν παλιότερα (για παράδειγµα το 2009) στο πρόγραµµα, έπαιρναν κανονικά δικαιώµατα ως το 2014, τελευταία χρονιά εφαρµογής της ΚΑΠ, αλλά επειδή είχαν ενοικιάσει από κάποιον οικείο τους ή όχι (τον πατέρα τους ή τη µητέρα τους) δικαιώµατα, µε τη νέα κατανοµή, ο κανονισµός τους πέταξε εκτός, όπως έγραψε στο τελευταίο φύλλο της η εφημερίδα Agrenda.
Παραγωγός από την Κρήτη με βάση τα οριστικά δικαιώματα έχει λαμβάνειν ενισχύσεις - φιλοδώρημα 279 ευρώ, αντί του ποσού των 5.500 ευρώ που εισέπραττε μέχρι και το 2014.
Ως εκ τούτου, όπως λένε στην Agrenda, µε τα αποµεινάρια των 4-5 ευρώ/στρέµµα επιδότησης, που τους δικαιούνται, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο, να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικοί.
Ενδεικτική της αδικίας που υπέστη µεγάλη µάζα «παλιών» νέων γεωργών µε µισθωµένα δικαιώµατα είναι η περίπτωση του Κρητικού παραγωγού Μ.Α., που µπήκε στο πρόγραµµα των νέων γεωργών το 2009, έχοντας καλλιέργειες πάνω από 60 στρέµµατα µε αµπέλια και ελιές.

Παρότι έκανε δηλώσεις ΟΣ∆Ε, πληρώνοντας ανάλογα, όλα τα προηγούµενα χρόνια χωρίς διακοπή, όπως επίσης και ΕΛΓΑ, λάµβανε 5.500 ευρώ το χρόνο µέχρι το 2014 κανονικά, αλλά µε τη νέα κατανοµή, που έγινε το 2015 έµεινε εκτός, επειδή νοίκιασε δικαιώµατα από τους γονείς του.

Συνολικά βάσει προσωρινής κατανοµής δικαιούτο 315 ευρώ, πήρε όµως µόλις 283 ευρώ, ενώ µε τα οριστικά ακόµη λιγότερα (279 ευρώ). Από αυτά, 112 ευρώ αναγκάστηκε να πληρώσει στην πύλη για την ενεργοποίηση, ενώ 383 ευρώ, καλείται να εισφέρει στον ΕΛΓΑ, προκειµένου να ασφαλίσει τη σοδειά και να τύχει αποζηµίωσης, σε περίπτωση που υποστεί ζηµιά.
Αν και όπως εξηγεί, έκανε αίτηση για να πάρει δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, δεν έλαβε το παραµικρό.
Πλέον, βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και είναι εξοργισµένος, όπως προσθέτει, ειδικά όταν ακούει τους ιθύνοντες του αρµόδιου οργανισµού των πληρωµών να τάζουν στήριξη στους νέους ηλικιακά επαγγελµατίες του χώρου.
«Άκουσα πρόσφατα µια συνέντευξη του κ. Αποστολάκη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτά που λέει είναι όλα αέρας κοπανιστός και ψέµατα», επισηµαίνει µε αρκετή δόση πικρίας ο συγκεκριµένος αγρότης.
Αξίζει να σηµειωθεί πως ο ίδιος, αν και απευθύνθηκε τόσο στον περιφερειακό ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στην πύλη ενεργοποίησης, δεν κατάφερε να λάβει σαφείς απαντήσεις, παρά µόνο, άκουσε ότι «έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικηµένος».

πηγη:www.agronews.gr