Μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βάμβακος

17.06.2016

Μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βάμβακος
Μειώθηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βάμβακος κατά 8%. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσαν 2,55 εκατ. στρέμματα κατά την περίοδο 2015/16. Αιτία για την μείωση αυτή θεωρούνται οι τιμές στο σκληρό που ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον περισσότερων παραγωγών.
Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων, από τη μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ, στην οποία εξετάζεται η εγχώρια αγορά της εκκόκκισης βάμβακος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, «οι βροχοπτώσεις, την περίοδο της συγκομιδής προκάλεσαν καταστροφές στις καλλιέργειες, με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Συνεπώς, οι αποδόσεις εφέτος είναι αρκετά χαμηλότερες, ενώ η προβληματική συλλογή του προϊόντος έχει αρνητική επίπτωση σε παραγωγή και ποιότητα. Έτσι, οι εκτιμήσεις για την εφετινή παραγωγή εκκοκκισμένου, διαμορφώνονται σε επίπεδο λίγο μεγαλύτερο των 200.000 τόνων έναντι 280.000 τόνους, την περίοδο 2014/15.

Επιπροσθέτως, μετά τις διακοπές στη συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων, η χρονιά «άνοιξε» με τις τιμές του σύσπορου να παραμένουν ανοιχτές για πρώτη φορά ακόμα και στα τέλη Νοεμβρίου, κοντά στο επίπεδο των 45 λεπτών το κιλό, με τα εκκοκκιστήρια να βασίζουν τις προσφερόμενες τιμές στο ζήτημα της ποιότητας.

Οι εξαγωγές βάμβακος στην Τουρκία, στις αρχές της εφετινής περιόδου, επηρεάστηκαν αρνητικά από την αποσταθεροποίηση της τούρκικης οικονομίας, το ρευστό πολιτικό σκηνικό και την υποτίμηση της τούρκικης λίρας. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, τα κλωστήρια της γειτονικής χώρας αγόραζαν σημαντικές ποσότητες φθηνής βραζιλιάνικης σοδειάς, τάση που μετριάστηκε προς τα τέλη του 2015. Έτσι, κατά το διάστημα αυτό, οι προπωλήσεις των εγχώριων εκκοκκιστηρίων ήταν αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, με το μεγαλύτερο, μάλιστα, μέρος των ποσοτήτων, να αγοράζεται από διεθνείς εμπορικούς οίκους και όχι από τουρκικά κλωστοϋφαντουργεία.

Πάντως, οι πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία σταθεροποιήθηκαν με τη διεξαγωγή των εκλογών, γεγονός που θεωρήθηκε θετικό για τις πωλήσεις της ελληνικής παραγωγής. Πράγματι, πολλά κλωστήρια προέβησαν σε αγορές ελληνικού βάμβακος, καταβάλλοντας μάλιστα, σημαντικά βελτιωμένες τιμές».

Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ευνοούνται από την τάση συγκέντρωσης που έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, μην έχοντας πλέον τη δυνατότητα να λειτουργούν αυτόνομα, λόγω της χαμηλής τους ρευστότητας, ενοικιάζουν τις εγκαταστάσεις τους σε πιο ανθεκτικές εταιρείες, οι οποίες τις αξιοποιούν για λογαριασμό τους ή δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών φασόν».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 27 επιχειρήσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν, συνοψίζονται στα εξής:
 * Ο κύκλος εργασιών του δείγματος, στις 30/6/2015, υποχώρησε κατά 3%, στα 545,69 εκατ. ευρώ.
* Τα ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 64%, στα 22,36 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 18,76 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών, το 2013/14.
* Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σημαντικά στο 5,9% και 4,1%, αντίστοιχα.
Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε ελαφρώς σε 2,1 προς 1.

πηγη:www.paseges.gr