Η αποθήκευση στα συνεταιριστικά σιλό οδηγεί σε καλύτερες τιμές σιτηρών

17.06.2016 

Η αποθήκευση στα συνεταιριστικά σιλό οδηγεί σε καλύτερες τιμές σιτηρών
Την ώρα που ο αλωνισµός του σκληρού σιταριού στο θεσσαλικό κάµπο κοντεύει να ολοκληρωθεί και µπαίνουν σε πλήρη παραγωγή και αρκετές περιοχές της Β. Ελλάδας οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι εξαιρετικές φετινές αποδόσεις που κυµαίνονται από 500-600 κιλά το στρέµµα και οι πολύ καλές ποιότητες δεν συνάδουν µε τις χαµηλές ανοικτές τιµές που δίνει τώρα η αγορά και γι’ αυτό επιλέγουν να το αποθηκεύσουν.
«Σωστό κεχριµπάρι» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, τη φετινή παραγωγή των µελών του, δηλώνοντας ότι: «είναι η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας, ενώ και ποιοτικώς πάνω από το 50% ανήκει στην Α’ κατηγορία».

«Τα τελευταία χρόνια στην αγορά παρατηρείται το σύνηθες φαινόµενο να αγοράζονται τα προϊόντα χωρίς να δίνονται τιµές και έπειτα από την ολοκλήρωση της συλλογής, αυτές να ανακοινώνονται στους παραγωγούς, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης από µεριάς τους. Η ανάγκη της κινητοποίησης και της οργάνωσής τους κάτω από την “οµπρέλα” των Συνεταιρισµών είναι πιο επιτακτική σήµερα από ποτέ. Φέτος θεωρήσαµε σωστό να αποθηκεύσουµε το σιτάρι και να το πουλήσουµε στον κατάλληλο χρόνο µε βάση τις συνθήκες τις αγοράς», προσθέτει ο πρόεδρος του ΘΕΣγη.

 Οι παραγωγοί που αποθηκεύουν υπολογίζουν πως θα υπάρξει μία ανοδική τιμή μετά το Σεπτέμβρη εφόσον η παραγωγή στον Καναδά, αποδειχτεί κατώτερη του αναμενομένου. Εντούτοις η αγορά μέσα στο καλοκαίρι δεν προσφέρει τιμές άνω των 19 λεπτών και αυτές για το πολύ ποιοτικό σιτάρι με υψηλές πρωτεϊνες.

Πηγή: www.paseges.gr