Ετοιμάζεται η ΚΥΑ για να ξεκινήσει η επιστροφή των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη από τους αγρότες

Ετοιμάζεται η ΚΥΑ για να ξεκινήσει η επιστροφή των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη από τους αγρότες6/6/2016

Εντός του καλοκαιριού περίπου 12.000 αγρότες οι οποίοι έλαβαν μέσω ΕΛΓΑ το 2009 ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη» θα κληθούν να τα επιστρέψουν σε δόσεις μετά την υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα μας να ανακτήσει -μετά από απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου- αυτές τις ενισχύσεις σαν παρανόμως χορηγηθείσες. Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται
η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ξεκινήσει η ενημέρωση των αγροτών.

Η διαδικασία επιστροφή των χρημάτων αναφέρεται στη νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) η οποία πέρασε από τη Βουλή μαζί με το γνωστό νομοσχέδιο για τους βοσκοτόπους και η οποία προβλέπει την σταδιακή ανάκληση, αρχής γενομένης από φέτος, των χρημάτων που δόθηκαν σε χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η τροπολογία (αριθμ. 81/24 1.12.2015) η διαδικασία θα εξειδικευθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα καθορίζει, τον αριθμό των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος προς ανάκτηση και οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό.

Από τους συνολικά 725.000 που εισέπραξαν τις ενισχύσεις του «πακέτου» οι 630.000 είχαν λάβει ενισχύσεις έως 1.000 ευρώ και απαλλάσσονται από τη διαδικασία ανάκτησης.

πηγη:www.agrotypos.gr