Έγκαιρη αντιμετώπιση του diabrotica στα καλαμπόκια των Σερρών

 29/06/2016 

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Diabrotica, που προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο, εξέδωσε ανακοίνωση η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών.

Όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι, από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, οι προσβολές από το έντομο επεκτείνονται στους Ν. Σερρών-Δράμας-Καβάλας και Ξάνθης. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι πληθυσμοί να αυξηθούν σημαντικά και να προκαλέσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.

Ιδιαίτερα στο νομό Σερρών, όπως σημειώνεται, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αγροί αραβόσιτου με έντονο πρόβλημα πτώσης φυτών που έγινε αντιληπτό κυρίως κατά το αυλάκωμα ή με την εφαρμογή του πρώτου ποτίσματος. Οι αγροί αυτοί εντοπίστηκαν στις περιοχές της Κουμαριάς, Βαλτοτοπίου, Προμαχώνα, Χορτερού, Λιμνοχωρίου, Χρυσοχωράφων, Χειμμάρου και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Hράκλειας, Νιγρίτας και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βισαλτίας.

Οι γεωπόνοι του Κέντρου συνιστούν στους παραγωγούς να μην εφησυχάζουν και να παρατηρούν με προσοχή τις καλλιέργειές τους για ύποπτα συμπτώματα, καθώς «τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το μέγιστο της πτήσης των ακμαίων εντόμων και η έναρξη προσβολών από την τροφική τους δραστηριότητα τόσο στα φύλλα όσο και στα μετάξινα νημάτια των σπαδίκων κατά την άνθηση γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά μειώνονται οι δυνατότητες των παραγωγών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δράση του συγκεκριμένου εντόμου γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της  αμειψισποράς στην μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα μέτρα που προτείνουν οι γεωπόνοι για την αντιμετώπιση του εντόμου.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.