Από 17 ετών μπορείς να αποκτήσεις δίπλωμα οδήγησης τρακτέρ, ισχύει για 15 έτη, ποιες οι διαδικασίες

12/7/2016

Από 17 ετών μπορείς να αποκτήσεις δίπλωμα οδήγησης τρακτέρ, ισχύει για 15 έτη, ποιες οι διαδικασίες Διοικητική ισχύ 15 ετών έχει η άδεια οδήγησης και χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 378/Β’/2016),
ενώ η ίδια απόφαση προβλέπει και την προσωρινή αφαίρεση της άδειας για το χρονικό διάστημα που έχουν αφαιρέσει στο χρήστη για οποιονδήποτε λόγο το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου. Θυμίζουμε ότι πριν την έκδοση αυτής της απόφασης το δίπλωμα οδήγησης τρακτέρ ίσχυε μέχρι το 65ο έτος ηλικίας. Δίπλωμα οδήγησης τρακτέρ στην χώρα μας μπορούν να αποκτήσουν άτομα από 17 ετών και άνω ακόμη και αν δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι ενδιαφερόμενοι που είναι άνω των 17 ετών και δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου θα πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά:
- να καταθέσουν την αίτηση
- να καταθέσουν ηλεκτρονικό παράβολο (μέσω του Τaxis) για την άδεια οδήγησης αγροτικού μηχανήματος, που θα μπορούν να το πάρουν από τα κατά τόπους ΚΕΠ, αξίας 15 ευρώ
- δύο φωτογραφίες
- φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας
- εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο που να είναι συμβεβλημένοι με την Διεύθυνση Συγκοινωνιών (μηχανολογικό)

Αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά θα πάρουν δύο έντυπα. Το πρώτο περιλαμβάνει τα σήματα και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που θα εξεταστούν γραπτώς και θα μπορούν κατά την εξέταση να κάνουν μόνο ένα λάθος. Το δεύτερο περιλαμβάνει την μηχανολογία και επιτρέπεται κατά την εξέταση να κάνουν δύο λάθη. Αφού περάσουν και στις δύο γραπτές εξετάσεις θα εξεταστούν και στην πορεία με τρακτέρ. Όλες αυτές οι εξετάσεις γίνονται την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι που είναι άνω των 18 ετών και διαθέτουν δίπλωμα αυτοκινήτου δεν είναι υποχρεωμένοι να εξεταστούν από ιατρούς. Θα πρέπει όμως να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά:
- να καταθέσουν την αίτηση
- να καταθέσουν ηλεκτρονικό παράβολο
- δύο φωτογραφίες
- φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας
- φωτοτυπία του διπλώματος αυτοκινήτου

Αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά θα πάρουν μόνο το έντυπο της μηχανολογίας για να δώσουν γραπτές εξετάσεις και επιτρέπεται κατά την εξέταση να κάνουν δύο λάθη. Αφού περάσουν στις γραπτές εξετάσεις θα εξεταστούν στην πορεία με το τρακτέρ.

Οι υποψήφιοι όταν ολοκληρώσουν τις παραπάνω εξετάσεις θα μπορούν να κατέχουν το δίπλωμα τύπου Α (γεωργικού ελκυστήρα) και τύπου Β (φρέζες, μονοαξονικά κ.α.). Για μεγαλύτερα αγροτικά μηχανήματα (βαμβακοσυλλεκτική, θεριζοαλωνιστική κ.α.) θα πρέπει να περιμένουν να περάσουν δύο έτη από την ημερομηνία που πήραν το δίπλωμα τρακτέρ. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσουν ξανά τα έγραφα και θα συμμετέχουν σε εξετάσεις στην ειδική μηχανολογία για να πάρουν δίπλωμα βοηθού χειριστή μηχανήματος (πορεία δεν δίνουν). Για να αποκτήσουν δίπλωμα χειριστή μηχανήματος θα πρέπει να περάσουν ακόμη δύο έτη από την ημερομηνία που έλαβαν το δίπλωμα βοηθού χειριστή. Και αυτοί θα εξεταστούν μόνο γραπτά στα μηχανολογικά θέματα.

πηγη:www.agrotypos.gr