Αλλαγές στο ειδικό καθεστώς των αγροτών φέρνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή

14/7/2016

Αλλαγές στο ειδικό καθεστώς των αγροτών φέρνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή Νέα δεδομένα στη φορολόγηση αγροτών αλλά και ετεροεπαγγελματιών (όσων δηλαδή έχουν κάποια αγροτική δραστηριότητα χωρίς αυτή να είναι η βασική πηγή εισοδήματός τους) φέρνουν οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών
για το λαθρεμπόριο καπνού, που κατατέθηκε την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, στη Βουλή. Οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 1/1/2017 αφορούν το ειδικό καθεστώς των αγροτών, που βάσει των εισοδηματικών ορίων που είχαν θεσπιστεί (μέχρι 15.000 ακαθάριστα έσοδα και μέχρι 5.000 ευρώ ενιαία ενίσχυση, τα οποία πρέπει να τηρούνται συνδυαστικά) δεν υποχρεούνταν στην τήρηση βιβλίων και δεν εντάσσονταν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Κυριότερη αλλαγή είναι ότι αποκλείονται από το ειδικό καθεστώς οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα.
Eιδικότερα στο άρθρο 47 του σχέδιο νόμου αναφέρει:
Αποκλείονται από το ειδικό καθεστώς οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς «έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας παράβασης σε βάρος της χώρας μας, εκ του λόγου ότι οι διατάξεις του άρθρου 41 για επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 3% στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής που πραγματοποιούν στις λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. αντίκειται στις διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ».
Υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και για την αγροτική τους δραστηριότητα (πωλήσεις προϊόντων ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών) ετεροεπαγγελματίες οι οποίοι τηρούσαν βιβλία λόγω άλλης επαγγελματικής ιδιότητας και δραστηριότητας. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αποκλείονται από το ειδικό καθεστώς αγρότες που από άλλη αιτία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων και για την οποία ήδη εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς».
Για πρώτη φορά προβλέπεται η υποχρέωση έκδοσης ειδικού στοιχείου για πωλήσεις που πραγματοποιούν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος και σε πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο, προκειμένου η αξία των εν λόγω πωλήσεων να συμπεριλαμβάνεται στο όριο των 15.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για την παραμονή στο ειδικό καθεστώς ή την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Ανατροπές έχουμε και στα όρια υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς. Για τον προσδιορισμό του ύψους των παραδόσεων θα συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι χονδρικές πωλήσεις (όπως ίσχυε μέχρι τώρα) αλλά και οι λιανικές πωλήσεις. Επίσης στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος γενικά για «επιδοτήσεις» (μέχρι σήμερα ήταν η ενιαία ενίσχυση), κάτι που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο να ενταχθούν κι άλλες πληρωμές.
Το σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζει ότι εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς οι αγρότες οι οποίοι:
Α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών
Β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους, ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων
Γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά βιβλία
Δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή κάνουν εξαγωγές

Η ένταξη στο κανονικό καθεστώς ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία συντρέχει μια εκ των παραπάνω περιπτώσεων.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση και το άρθρο 47 του σχεδίου νόμου

πηγη:www.agrotypos.gr