Πιέζονται στο σύνολο τους οι τιμές για το σκληρό σιτάρι

 15/07/2016

Παπαδογιάννης Γιάννης
Οι τιµές εξαγωγής για το σκληρό σιτάρι ανάλογα ποιότητας κυµαίνονται µεταξύ 195 και 215 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι. Κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας, ωστόσο, δεν υπήρξε έντονη δραστηριότητα στον τοµέα της εξαγωγής,
απλά πραγµατοποιήθηκαν αρκετές φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Οι τελευταίες ζητήσεις για τη σοδειά µας έρχονται από χώρες της βόρειας Αφρικής, καθώς οι Ιταλοί έχουν επικεντρωθεί στη δική τους σοδειά. Κατόπιν της πτώσης των τιµών στην Ιταλία είναι πολύ πιθανό να πιεστούν περαιτέρω και οι τιµές της παραγωγής µας.

Στη λίστα της Φότζια, κατόπιν της διαµαρτυρίας των παραγωγών, οι τιµές δεν µπόρεσαν να κρατήσουν τα επίπεδα τους και µειώθηκαν κατά 10-15 ευρώ ο τόνος, καθώς βασικός λόγος είναι η αφθονία σίτου που υπάρχει στην παγκόσµια αγορά. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 195-200 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11%, υαλώδη 40%) στα 180-190 ευρώ ο τόνος. Αντίστοιχα, στο Μιλάνο οι τιµές για τη νέα σοδειά καλής ποιότητας κυµαίνονται στα 210-212 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη παραγωγού. Το γαλλικό σιτάρι έµεινε σταθερό την παρούσα εβδοµάδα στα 245 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο το σύνολο των δηµητριακών βρίσκεται για άλλη µία εβδοµάδα υπό πίεση. Ο βασικός λόγος είναι οι µαζικές πωλήσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων προς αποκόµιση κερδών. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις καλλιέργειες και εποµένως οι παραγωγές δείχνουν πολλά υποσχόµενες. Παράλληλα, το δολάριο ισχυροποιείται, πιέζοντας φυσικά τα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων. Στη Γαλλία, η κατάσταση είναι λιγάκι πιο θετική. Οι τιµές του µαλακού κατέγραψαν κάποια µείωση, αλλά δείχνουν σηµάδια αντίδρασης, κυρίως λόγω της πτώσης του ευρώ αλλά και των λιγότερο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Οι τιµές για τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου βρίσκονται στα 154 ευρώ ο τόνος.
 
πηγη:www.agronews.gr