Ισορροπεί πιο χαμηλά στις αγορές το καλαμπόκι

26/07/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Σε φάση ισορροπίας εισέρχεται η αγορά καλαµποκιού, καθώς -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν υπάρχουν εκείνα τα θεµελιώδη στοιχεία που θα µπορούσαν να συντηρήσουν µια νέα ανοδική τάση όπως είχε σηµειωθεί µέσα στον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου,
σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Υπενθυµίζεται ότι, σηµειώθηκε σύντοµο ανοδικό ξέσπασµα τους δύο πρώτους µήνες του καλοκαιριού στην ιταλική αγορά όπου έπιασε ακόµα και τα 207 ευρώ ο τόνος προτού ισορροπήσει στα 189 ευρώ ο τόνος. Επίσης και στην ελληνική αγορά σηµειώθηκαν ανοδικές τάσεις -όπως πρώτη έγραψε η Agrenda- µε τις τιµές παραγωγού να ξεπερνούν τα 20 λεπτά το κιλό για τα λιγοστά αποθέµατα.

Τώρα, επενδυτές και αναλυτές ψάχνουν να βρουν αιτίες που θα µπορούσαν να στηρίξουν την αγορά κατά  την έναρξη της νέας σεζόν και επικεντρώνονται κυρίως στην πιθανότητα ενός πολύ ξηρού Αυγούστου. «Η αγορά ανησυχεί για την πιθανότητα αυξηµένων θερµοκρασιών που θα µπορούσαν να µειώσουν σηµαντικά τις αποδόσεις», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Commerzbank.  «Οι υψηλές θερµοκρασίες που αναµένονται το επόµενο διάστηµα σίγουρα θα στρεσάρουν τα φυτά και τον καρπό µειώνοντας έτσι τις αποδόσεις», σηµειώνει και ο Πολ Γκρέγκορυ της Allendale.

Από την πλευρά του, το αµερικάνικο υπουργείο γεωργίας (USDA) στις πρόσφατες προβλέψεις του υποστηρίζει ότι η αυξηµένη αµερικανική παραγωγή τη νέα σεζόν θα ξαναγεµίσει τις αποθήκες µε το προϊόν. Ειδικότερα, αυξηµένη από πέρσι κατά 381,02 εκατ. τόνους θα είναι το 2016/2017 η σοδειά των ΗΠΑ φτάνοντας τους 36,933 δισ. τόνους.




Μείον σχεδόν 18% η Βραζιλία, πτώση 7% ο Καναδάς
Επιπλέον, το USDA εκτιµά ότι το 2015/2016 η παραγωγή καλαµποκιού της Βραζιλίας θα µειωθεί κατά 17,64% στους 70 εκατ. τόνους από τους 85 εκατ. τόνους τη σεζόν 2014/2015, ενώ για το 2016/2017 θα ανέλθει στους 82 εκατ. τόνους. Παράλληλα, πτώση κατά 7,01% αναµένεται να σηµειώσει η σοδειά του Καναδά για το προϊόν τη νέα σεζόν φτάνοντας τους 12,60 εκατ. τόνους από τους 13,55 εκατ. τόνους  το 2015/2016, λόγω της µείωσης των αποδόσεων που σηµειώθηκαν ως επακόλουθο του πιο ξηρού Ιουνίου εδώ και 30 χρόνια στο Οντάριο.

Μείον 10% οι εκτάσεις στην Ελλάδα
Σηµειώνεται, τέλος, ότι για τη νέα σεζόν αναµένεται µικρότερη σοδειά καλαµποκιού στη χώρα µας ως αποτέλεσµα της µείωσης των εκτάσεων καθώς οι καλλιεργητές λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαµηλών τιµών του προϊόντος στράφηκαν κυρίως στα σκληρά σιτάρια και τον ηλίανθο. Σύµφωνα µε πρώτες εκτιµήσεις κοντά στο 1 εκατ. στρέµµατα σπάρθηκαν φέτος από τα 1,1 εκατ. στρ. πέρσι. Η αναµενόµενη λιγότερη παραγωγή ίσως στηρίξει τις τιµές στο ξεκίνηµα, ωστόσο µε την κτηνοτροφία να χάνει έδαφος δεν αναµένεται να δούµε πολύ µεγάλη ζήτηση για το προϊόν.
 
πηγη:www.agronews.gr