Με τιμή γύρω στα 17,50 λεπτά βαδίζει τώρα το σκληρό σιτάρι

 04/08/2016 

Γιαννακοπούλου Φανή
Στο συµπέρασµα ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος που θα µπορούσε να οδηγήσει πιο ψηλά το σκληρό σιτάρι, αλλά και που δεν θα το πιέσει περισσότερο προς το παρόν τουλάχιστον, οδηγούνται οι συντελεστές του κλάδου. Την ίδια ώρα, οι τιµές για τους µεµονωµένους παραγωγούς του σκληρού έχουν σταθεροποιηθεί µεταξύ των 15-17 λεπτών το κιλό
, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Αυτήν την εβδοµάδα ανακοινώθηκε επίσηµα από την ΕΑΣ Βόλου η τιµή εξόφλησης των παραγωγών στα 17,5 λεπτά το κιλό. Ο Συνεταιρισµός είχε δώσει προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό για τα προβροχικά σκληρά και 12 λεπτά το κιλό για τα µεταβροχικά. Υπενθυµίζεται ότι την περσινή σεζόν η ΕΑΣ Βόλου αγόραζε σκληρό σιτάρι µε 25 λεπτά το κιλό. Ενώ το προϊόν πέρσι έφτασε να πωλείται έως και 30 µε 31 λεπτά το κιλό, οπότε σε σχέση µε φέτος οι τιµές καταγράφουν µείωση πάνω από 40%. 
 
Με 17 λεπτά το κιλό εξοφλεί για όσους παραγωγούς τα κλείσουν η ΕΑΣ Τρικάλων, µε τον πρόεδρό της, Αχιλλέα Λιούτα να δηλώνει στην Agrenda: «Είχε δοθεί προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό. Μέχρι και 30 Αυγούστου οι τιµές θα είναι ανοικτές. Θα δούµε και τότε τις τιµές». «Όµως, δεν έχει -κατά τη γνώµη µου- κανένα λόγο τη φετινή σεζόν να πάει πολύ πιο ψηλά το σιτάρι», συµπληρώνει ο ίδιος.

Με προκαταβολή που φτάνει τα 15 λεπτά το κιλό κινείται το σκληρό στη Β. Ελλάδα, σύµφωνα µε τον παραγωγό Γρηγόρη Μασούρα από την Επανοµή Θεσ/νίκης, ο οποίος σηµειώνει στην Agrenda ότι: «µας έχουν τάξει ότι αργότερα θα πάρουµε συν 2 µε 2,5 λεπτά. ∆ηλαδή θα φτάσουν οι τιµές γύρω στα 17-17,5 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας», Αντώνης Ρεντζιάς, αναφέρει ότι: «έχουν σταµατήσει στην αγορά οι τιµές στα 17 λεπτά το κιλό» και σηµειώνει ακόµα: «οι παραγωγοί-µέλη του συνεταιρισµού µας έχουν συµβόλαια µε τη Μέλισσα και η κατώτατη τιµή είναι τα 20 λεπτά το κιλό. Επίσης, τώρα συγκεντρώσαµε το προϊόν και από Σεπτέµβριο θα προχωρήσουµε σε διαγωνισµούς». «Η κατάσταση στην αγορά του σκληρού έχει στρέψει τους παραγωγούς στην καλλιέργεια οσπρίων, που πάνε καλά», τονίζει ο ίδιος.   

Στα 18-18,5 λεπτά στη Βοιωτία
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι τα ποιοτικά σκληρά της Βοιωτίας µε πρωτεΐνη 12,5%-13% αγοράζει η ∆ηµητριακή από 18 έως 18,5 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΑΣ Θηβών, Στέλιος Πανάγαινας. «Φέτος οι τιµές είναι σαφώς πιεσµένες από την πολύ παραγωγή. Πέρυσι, γύρω στο 15Αύγουστο, το προϊόν κινούνταν από 26-27 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, φέτος δεν αναµένεται να δούµε υψηλές τιµές», καταλήγει ο ίδιος.  
 
πηγη:www.agronews.gr