Κλείδωσε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα χωράφια από το 2017

  25/08/2016 

Από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.Μπίκας Αλέξανδρος
Επιβεβαιώθηκε το καπέλο του ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί από τον επόμενο χρόνο στα αγροτεμάχια και όλες τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, καθώς δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 24 Αυγούστου στο ΦΕΚ 2629/Β/24.8.2016 η απόφαση με τα νέου τύπου εκκαθαριστικά. Εν τω μεταξύ, από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Μπορεί ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια να ξηλώθηκε φέτος λόγω τεχνικών δυσκολιών και κινδύνου να εκδοθούν εξωπραγματικά εκκαθαριστικά που θα εξέθεταν το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, όλα πλέον δείχνουν ότι ο πρόσθετος αυτός φόρος πρόκειται να επιβληθεί το 2017.

Πιο συγκεκριμένα, στo νέο τύπο και περιεχόμενο του εντύπου της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ, το οποίο δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές, οι οποίες αν και εκ πρώτης όψεως είναι αθώες, μόνο τέτοιες δεν είναι.
Στη νέα μορφή του εντύπου και ειδικότερα στον πίνακα 2, όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κ.λπ.) προστέθηκαν δυο νέες στήλες με αύξοντα αριθμό 25 και 26, οι οποίες αφορούν στην Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) κάθε εκτός σχεδίου έκτασης.
Εκεί θα εμφανιστεί ουσιαστικά η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου, βάσει της οποίας θα υπολογιστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο.
Στο νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, εντοπίζονται και άλλες αλλαγές:
1. Έχει ενσωματωθεί η «ταυτότητα οφειλής» πληροφορία απαραίτητη για την πληρωμή είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω e-banking.
2. Αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων (η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Ιανουαρίου)
3. Έχει ενσωματωθεί πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.
4. Γίνεται εμφανές αν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
5. Υπάρχει πεδίο ειδοποιήσεων για επισημάνσεις ειδικού περιεχομένου προς τους ιδιοκτήτες (π.χ σε περιπτώσεις όπου ο υπολογισμός του φόρου έχει γίνει βάσει παραδοχών).
Φόρο θα πηρώσουν πάνω από 3,6 εκατ. ιδιοκτήτες Έτσι, το 2017 εκτός από τον κύριο φόρο στα αγροτεμάχια (περίπου 1 έως 16 ευρώ ανά στρέμμα) που θα πληρώσουν οι περίπου 3,6 εκατ. ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα επιβαρυνθούν και με συμπληρωματικό φόρο, εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι φέτος η μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα έφτασε μεσοσταθμικά το 10-15%.
Ωστόσο, το όφελος από τη μείωση αυτή εξανεμίστηκε, όσον αφορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, καθώς επίσης της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του σχετικού φόρου.

Να σημειωθεί ότι ενόψει της επιβολής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους από την αρχή του επόμενου έτους να προχωρήσουν χωρίς πρόστιμο σε διορθώσεις και τροποποιήσεις των χαρακτηριστικών των εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτουν (πίνακας 2 του Ε9).

Από Δευτέρα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Εν τω μεταξύ, από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Ήδη, από τις 18 Αυγούστου, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου και ακολούθησε όλη η διαδικασία, προκειμένου το σύστημα να είναι καθ' όλα έτοιμο για την ανάρτηση των Ταυτοτήτων Οφειλής για περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.