Καλό σήμα για το σπιρί καλαμποκιού δίνουν τα 4 λεπτά στο ενσίρωμα

  05/08/2016

Κρόκου Μαρία
Αυξανόµενη βαίνει κάθε χρόνο η ζήτηση για το ενσίρωµα καλαµποκιού τα τελευταία 2-3 έτη, καθώς πλέον µπαίνουν στο παιχνίδι, εκτός απ’ τους αγελαδοτρόφους, και προβατοτρόφοι και γιδοτρόφοι,
σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Οι τελευταίοι προχωρούν σε µείωση τόσο της σόγιας όσο και του φυράµατος λόγω των υψηλών τιµών τους.

«Φέτος η ζήτηση είναι µεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά», λέει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κουβέλας από τις «Ενσιρώσεις Τρικάλων», που δραστηριοποιείται –µεταξύ άλλων- στην παροχή υπηρεσιών σε κτηνοτροφικές µονάδες.

«Ενώ πέρυσι έκανα παροχή υπηρεσιών σε 15 µονάδες, φέτος αυτές αυξήθηκαν στις 20 και οι περισσότερες από τις επιπλέον µονάδες διαθέτουν πρόβατα», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Κουβέλας.
«Η αύξηση είναι τεράστια όσον αφορά τη ζήτηση τόσο του ενσιρώµατος καλαµποκιού όσο και του ενσιρώµατος τριφυλλιού, απ’ τους προβατοτρόφους», λένε, επίσης, έµποροι των παραπάνω ζωοτροφών στην Agrenda.
«Η ενσίρωση είναι που κρατάει τους παραγωγούς στο να σπέρνουν καλαµπόκι», επισηµαίνει ο παραγωγός ενσιρωµάτων από την Κατερίνη, Γιώργος Παπαπαράσχου.
Όπως προσθέτει µε τιµές στους παραγωγούς τα 4 λεπτά το κιλό, που δόθηκαν πέρυσι για όλες τις ποσότητες ενσιρώµατος καλαµποκιού και φέτος αντιστοιχούν στις ανώτερες, οι παραγωγοί προτιµούν να δώσουν το καλαµπόκι για ενσίρωση, ενώ µε τιµή τα 3,50 λεπτά το κιλό, για τα οποία πιέζουν οι αγελαδοτρόφοι φέτος –χωρίς µέχρι τώρα αποτέλεσµα-, οι παραγωγοί προτιµούν να το κρατήσουν για σπυρί.

πηγη:www.agronews.gr