Σενάριο για πρώτη δόση εξισωτικής ‘16 τέλος Νοεµβρίου

  12/10/2016

Λιάμης Λεωνίδας
∆ύο εναλλακτικές προτάσεις επεξεργάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωµή εξισωτικής του 2016. Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του οργανισµού Γιώργο Κέντρο « η µία προβλέπει να δοθεί µια προκαταβολή, τέλος Νοεµβρίου και να ακολουθήσει εξόφληση µέχρι το Πάσχα
, ενώ η δεύτερη να γίνει µια και καλή η εκκαθάριση της εξισωτικής πριν το Πάσχα. Το τι ακριβώς θα ισχύσει τελικώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόµα».
Όσον αφορά τις αλλαγές που συνέβησαν στη νέα εξισωτική ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι ενδέχεται, τελικώς να µην αφήσει ικανοποιηµένους τους αγρότες.
«Το καλό για εµάς είναι ότι η νέα εξισωτική είναι πολύ απλοποιηµένη, δηλαδή ξεφεύγουµε από το ζωικό κεφάλαιο και αφορά µόνο γεωχωρικά δεδοµένα, είναι χωρισµένη σε δύο κοµµάτια, ορεινά και µειονεκτικά και υπάρχει κόφτης µέχρι 30 εκτάρια. ∆ηλαδή ένας παραγωγός µπορεί να έχει 30 εκτάρια στα µειονεκτικά και άλλα 30 στα ορεινά, σύνολο µέχρι 60 εκτάρια. Από εκεί και µετά, φεύγουν από τη µέση τα εξωγεωργικά εισοδήµατα, το ΚΕΠΥΟ, αλλά και η µόνιµη κατοικία. Οπότε είναι πιο εύκολη η δουλειά µας, ως ΟΠΕΚΕΠΕ για να βγούµε σε πληρωµές», είπε ο κ. Κέντρος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για τους παραγωγούς, όµως, επειδή έως τώρα οι δικαιούχοι της εξισωτικής ήταν περίπου 100.000 και οι περισσότεροι ήταν κτηνοτρόφοι, µε τα νέα δεδοµένα µπορεί να πολλαπλασιαστεί ο αριθµός αυτός και έτσι η πίτα θα µοιραστεί σε πολλούς και η ατοµική ενίσχυση σίγουρα θα µειωθεί. Γι’ αυτό ίσως υπάρξει γκρίνια και δυσαρέσκεια».

πηγη:www.agronews.gr