Αναζητείται λύση από την Ε.Ε. για χαμένα δικαιώματα ενισχύσεων λόγω ενοικίασής τους


11.10.2016

Αναζητείται λύση από την Ε.Ε. για χαμένα δικαιώματα ενισχύσεων λόγω ενοικίασής τους
Την πρόθεση να υποβάλλει άμεσα νέο αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής., ώστε να βρεθεί από κοινού κατάλληλη νομική διατύπωση στο άρθρο 26 του 1307/2013 που θα επιτρέψει την τροποποίηση του άρθρου 17 του κατ΄ εξουσιοδότηση κανονισμού 639/2014 με σκοπό να λύσει το πρόβλημα με τα χαμένα δικαιώματα του 2013 και του 2014 εξέφρασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την συνεδρίαση του Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που συνεδρίαση την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο «Υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το θέμα των χορηγηθέντων δικαιωμάτων σε γεωργούς που κατά την περίοδο 2013 και 2014 κατείχαν μισθωμένα δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επισημάνει εγγράφως στην DG AGRI το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των Δικαιωμάτων όσων γεωργών εκμίσθωσαν ολόκληρη την εκμετάλλευση τους το 2014 ή και νωρίτερα και κατά συνέπεια δεν υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης το 2015.

Η αξία των δικαιωμάτων αυτών δεν υπολογίστηκε ούτε για τον εκμισθωτή ούτε για το μισθωτή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια τεράστια μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος, εφ’ όσον η πλειονότητα αυτών των μεταβιβάσεων ήταν ενδοοικογενειακές.

Το θέμα δεν λύθηκε λόγω του ότι η Ε.Ε. απάντησε αρχικά στο αίτημα, ότι θίγονται διατάξεις του βασικού κανονισμού. Το ΥΠΑΑΤ έχει την πρόθεση να επαναϋποβάλλει το αίτημα στις υπηρεσίες της Ε.Ε. άμεσα, ώστε από κοινού να βρεθεί η κατάλληλη νομική διατύπωση στο άρθρο 26 του 1307/2013 που θα επιτρέψει την τροποποίηση του άρθρου 17 του κατ΄ εξουσιοδότηση κανονισμού 639/2014».

πηγη:www.paseges.gr