Όπισθεν στο σκληρό με πιστοποιημένο σπόρο 12 κιλά

 14/11/2016

Με ένα παιχνίδι ανακοινώσεων το υπουργείο εγκλωβίζει ένα προϊόν με δυνατότητες σε μια λογική χαμηλών εισροώνΠανάγος Γιάννης
Καταδικασµένη να µείνει πίσω φαίνεται πως είναι η καλλιέργεια του σκληρού σίτου στη χώρα µας, µε τα µικροσυµφέροντα να κάνουν τη δουλειά τους και τους εκάστοτε κυβερνώντες να βλέπουν το δένδρο και να χάνουν το δάσος,
σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.
Με ένα παιχνίδι ανακοινώσεων το υπουργείο εγκλωβίζει ένα προϊόν με δυνατότητες σε μια λογική χαμηλών εισροών
Η γνωστή ιστορία των υπαναχωρήσεων επαναλήφθηκε για µια ακόµη φορά φέτος µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων να ανακοινώνει την τελευταία στιγµή αιφνιδιαστικά την αλλαγή της σχετικής απόφασης που ήθελε τον πιστοποιηµένο σπόρο να αυξάνεται στα 16 κιλά το στρέµµα και να διατηρεί την ελάχιστη υποχρέωση (για καταβολή του πριµ) στα 12 κιλά. Ο δρόµος της οπισθοδρόµησης και της αιφνίδιας αναθεώρησης ειληµµένων αποφάσεων, που επέλεξε για µια ακόµη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στο θέµα του πιστοποιηµένου σπόρου σποράς για το σκληρό σιτάρι, φέρνει προ τετελεσµένων γεγονότων αγρότες και λοιπούς συντελεστές της αγοράς σπόρων.

Σηµειωτέον ότι λίγες ώρες µετά το ρεπορτάζ του portal AgroNews, το απόγευµα της Τετάρτης 9 Νοεµβρίου, που έκανε λόγο για παλινωδίες από την πλευρά του υπουργείου στο θέµα, ήρθε η επιβεβαίωση στις 10 Νοεµβρίου µε την έκφραση βούλησης της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στο αποκορύφωµα της σποράς σε αναθεώρηση του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου.
Το υπουργείο προαναγγέλλει µάλιστα ότι η εν λόγω επιλογή θα ισχύσει µέχρι το 2020, εγκλωβίζοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου σε ένα πλέγµα καλλιέργειας χαµηλών εισροών και µέτριας ποιότητας, το οποίο δεν διευκολύνει τον ευρύτερο προσανατολισµό σε παραγωγή προϊόντος σοβαρής υπεραξίας το οποίο έχει τη δυνατότητα να πληρώνει ανάλογα η διεθνής αγορά. 
Το χρονικό των αποφάσεων
Υπενθυµίζεται ότι µε βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση του 2014 προβλεπόταν ότι από φέτος (καλλιεργητική περίοδος 2016 – 2017) η υποχρέωση χρήσης πιστοποιηµένου σπόρου για την ειδική ενίσχυση (συνδεδεµένη) της καλλιέργειας θα αυξάνονταν από τα 12 στα 16 κιλά το στρέµµα. Αίφνης όµως το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η υποχρέωση παραµένει όχι µόνο για φέτος αλλά µέχρι το 2020 στα 12 κιλά το στρέµµα.
Σηµειωτέον ότι την πρώτη µέρα, η εν λόγω ανακοίνωση αποσύρθηκε ως µη ορθή, προδίδοντας ωστόσο την επανεξέταση του θέµατος και τις «δεύτερες σκέψεις» οι οποίες καλλιεργούνταν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας.
Και µόνο η επανεξέταση του θέµατος άφηνε έκθετη την Πολιτεία που για πολλοστή φορά ανέβαλε τις αποφάσεις εκσυγχρονισµού του καθεστώτος όσον αφορά τον πιστοποιηµένο σπόρο σποράς σκληρού σίτου. Η επιβεβαίωση των ενδόµυχων σκέψεων την εποµένη, εκτός από τον λάθος προσανατολισµό που υπαγορεύει στους παραγωγούς, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι τελευταίες µε βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις έχουν κάνει ήδη ανάλογο προγραµµατισµό και προµήθειες πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού για τη φετινή χρονιά, το οποίο θα µείνει, όπως είναι φυσικό, αδιάθετο.  Πληροφορίες µάλιστα αναφέρουν ότι µη γνωρίζοντας τις προθέσεις των αρµοδίων, η ΕΕΠΕΣ (Σύνδεσµος Παραγωγών Σπόρων) ετοίµαζε και καµπάνια για τη χρήση πιστοποιηµένου σπόρου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου που αρχικά αποσύρθηκε και µετά βγήκε ξανά στον αέρα
Το πλήρες κείµενο της ανακοίνωσης του υπουργείου έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ενηµερώνει τους παραγωγούς που θέλουν να λάβουν συνδεδεµένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017, ότι η ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου παραµένει στα 12 κιλά ανά στρέµµα όπως ήταν µέχρι σήµερα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόµενες καλλιεργητικές περιόδους µέχρι το 2020. Όσοι παραγωγοί καλλιεργήσουν Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή και θέλουν να λάβουν συνδεδεµένη ενίσχυση, δεν χρειάζεται να χρησιµοποιήσουν πιστοποιηµένο σπόρο τόσο αυτή όσο και τις επόµενες καλλιεργητικές περιόδους».

πηγη:www.agronews.gr