Στο Οικονομικών έχει μπλοκάρει ο ΕΦΚ πετρελαίου, λείπουν και οι λίστες του ‘15

 16/11/2016

Πολύ σύντοµα θα γίνουν πληρωµές σε αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου για το 2013-2014, συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ, είχε πει στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός.Το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών ρίχνει για τις επιστροφές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου που δεν... έρχονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρήστου Κέλλα, ο υπουργός σημειώνει πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα διαβιβάσει στο υπουργείο των Οικονομικών και τα στοιχεία που αφορούν το 2015.
Πολύ σύντοµα θα γίνουν πληρωµές σε αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου για το 2013-2014, συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ, είχε πει στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ 29-09-2016, η οποία καθορίζει τη διαδικασία για την επιστροφή του ΕΦΚ, για το πετρέλαιο, διαβίβασε, αμέσως στο υπουργείο Οικονομικών, με έγγραφό του στις 4 Οκτωβρίου, τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστροφή του ΕΦΚ στα δικαιούχα πρόσωπα, για το έτος ενίσχυσης 2014, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο Οικονομικών, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν εγγραφό μας, με αντίγραφο της ερώτησης, σημειώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου, παρατείνοντας την αγωνία των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Σεπτεµβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψή του στη Λαµία, ότι «υπεγράφησαν οι αποφάσεις και πολύ σύντοµα θα πραγµατοποιηθούν πληρωµές στους αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013-2014, συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ».

Των ανακοινώσεων Αποστόλου στη Λαμία, ακολούθησαν διευκρινήσεις του µέχρι πρότινος υπουργού Οικονοµικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι η πληρωµή αυτών των εκκρεµοτήτων θα γίνει, µετά την οριστικοποίηση του τρόπου συµψηφισµού του ΕΦΚ πετρελαίου µε τυχόν οφειλές σύµφωνα µε το νόµο 4254/2014.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι µόνο µε την προσκόµιση ασφαλιστικής ενηµερότητας, θα µπορέσουν να πληρωθούν την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, αγρότες που έχουν λαµβάνειν ποσά άνω των 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, προς ώρας δεν υπάρχει καµία ενηµέρωση για την εν λόγω πληρωµή από τους αρµόδιους του υπουργείου Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που εντοπίζουν την όποια καθυστέρηση στη χρονοβόρα διαδικασία των συµψηφισµών.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι βάσει στοιχείων της ∆ιεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, «για το έτος 2013 εκκρεµούν πληρωµές 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους».

Αναλυτικά η απάντηση και η ερώτηση

Αλέξανδρος Μπίκας



πηγη:www.agronews.gr