Ακούγονται στην αγορά τα 53 λεπτά στο σύσπορο βαμβάκι

08/11/2016

Από την κινητικότητα στην αγορά φαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τιμές και επίσημα από τα εκκοκκιστήρια.Γιαννακοπούλου Φανή
Πληθαίνουν οι πληροφορίες από την περιοχή της Θεσσαλίας και τον εκκοκκιστικό κύκλο που κάνουν λόγο για τιμή παραγωγού στο βαμβάκι στα 50 λεπτά το κιλό από το χωράφι και 53 λεπτά το κιλό για το σύσπορο παραδοτέο στα εκκοκκιστήρια,
σύμφωνα με ρεπορτάζ του Agronews.
Από την κινητικότητα στην αγορά φαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τιμές και επίσημα από τα εκκοκκιστήρια.

«Ακούγονται από κάποιους μεσίτες γενικά τα 53 λεπτά το κιλό παράδοση στο εκκοκκιστήριο, αλλά δεν έχει ακόμα τίποτα επιβεβαιωθεί», σημειώνουν στο Agronews παραγωγοί από την περιοχή της Λάρισας και επισημαίνουν ότι έχει παραδοθεί το 90% και ελάχιστο πήγε φέτος για αποθήκευση μιας και δεν βοήθησε ο καιρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή σεζόν δεν ήταν καλή, καθώς οι αποδόσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Οι μέσες αποδόσεις αναλόγως την περιοχή είναι χαμηλότερες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, όπου οι βροχές είχαν πλήξει μεγάλο μέρος της παραγωγής.

«Με την τιμή στα 50 λεπτά το κιλό αναπληρώνεται κάπως το χαμένο έδαφος, όμως η χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως περιμέναμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά Λαρισαίοι παραγωγοί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή σεζόν οι τιμές παραγωγού στο βαμβάκι κυμάνθηκαν από 43-46 λεπτά το κιλό. Επιπλέον και φέτος σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει βάρος ο σπόρος και να έχουμε πιο πολύ ίνα. Οπότε τα εκκοκκιστήρια, που ενδιαφέρονται για την ίνα, είχαν καλές αποδόσεις γεγονός έτσι θα μπορούσαν να δώσουν 2-3 λεπτά το κιλό πιο πάνω στους παραγωγούς από τα 50 λεπτά το κιλό που ακούγονται αυτό το διάστημα.

«Από την κινητικότητα στην αγορά φαίνεται ότι μάλλον εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τιμές και επίσημα», σημειώνει στο Agronews o Γ. Βάγγος και προσθέτει: «ένα καλό επίπεδο τιμών θα ήταν 50-52 λεπτά το κιλό στο χωράφι και 53-55 λεπτά παράδοση στο εκκοκκιστήριο. Σίγουρα η απόδοση της ίνας φέτος ήταν καλύτερη αλλά δεν έχουμε εικόνα και  για την ποιότητα καθώς υπάρχουν και μεταβροχικά βαμβάκια. Τα προβροχικά βαμβάκια δικαιολογούν ένα επίπεδο τιμών 2-3 λεπτά το κιλό πιο πάνω».

«Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη τιμή στην αγορά. Ακούστηκαν τα 49 λεπτά το κιλό στην Ημαθία», όπως αναφέρει στο Agronews ο παραγωγός Γ. Αλεξούλης από τη Λάρισα.

πηγη:www.agronews.gr