Δεν είναι πάντα σωστός ο δορυφόρος λέει το Ελεγκτικό

 02/11/2016

Τις παθογένειες του συστήματος τηλεπισκόπησης έχει επισημάνει επανειλημένως η Agrenda, έπειτα από καταγγελίες παραγωγών που έμειναν εκτός πληρωμών και επιλεξιμότητας, για ανεξήγητους λόγους.Μπίκας Αλέξανδρος
Επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου των LPIS, των συστημάτων αναγνώρισης επιλέξιμων αγροτεμαχίων, που χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη, κατά την υλοποίηση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την διευθέτηση πληρωμών άμεσων ενισχύσεων, ζητά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από την Κομισιόν.
Οι συστάσεις των ελεγκτών αποτελούν κόλαφο για τα συστήματα τηλεπισκόπησης στην ΕΕ, την ώρα που και στην Ελλάδα, ουκ ολίγες φορές, πέταξαν κόσμο εκτός πληρωμών, αδικαιολόγητα.
Τις παθογένειες του συστήματος τηλεπισκόπησης έχει επισημάνει επανειλημένως η Agrenda, έπειτα από καταγγελίες παραγωγών που έμειναν εκτός πληρωμών και επιλεξιμότητας, για ανεξήγητους λόγους.
Ειδικότερα, καλύτερη χρήση των δορυφόρων για τη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων στην ΕΕ από την Κομισιόν ζητά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), με σκοπό να αποφευχθούν αδικαιολόγητα περίπλοκοι κανόνες για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ.

Επίσης, η σύσταση των Ευρωπαίων ελεγκτών είναι να επανεξεταστεί ολόκληρο το πλαίσιο των LPIS με σκοπό τον εξορθολογισμό ορισμένων από τους κανόνες για την επόμενη περίοδο της ΚΑΠ.

Το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (LPIS) αποτελεί βασικό μηχανισμό ελέγχου για την ΚΑΠ και χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αγροτεμαχίων αναφοράς. Το LPIS επιτρέπει στην Κομισιόν να εντοπίσει εκτάσεις που είναι επιλέξιμες για τις ετήσιες επιδοτήσεις προς τους αγρότες και να αποφύγει σφάλματα στις πληρωμές.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν επαρκώς τα συστήματα αυτά για να χαρτογραφήσουν τα χωράφια.

Συγκεκριμένα, εξέτασε 5 κράτη-μέλη (Αυστρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πολωνία, και τη Σκοτία) και διαπίστωσε ότι LPISs ήταν πράγματι χρήσιμα για τον προσδιορισμό της επιλεξιμότητας της γεωργικής γης.

Δεν είναι πάντα αξιόπιστα τα στοιχεία, λέει η έκθεση


Οι ευρωπαίοι ελεγκτές αναγνώρισαν ωστόσο ότι οι αεροφωτογραφίες και οι δορυφορικές εικόνες ήταν ως επί το πλείστον πρόσφατες και μείωσαν τα λάθη στις πληρωμές προς τους αγρότες, αλλά η ερμηνεία τους »δεν ήταν πάντα αξιόπιστη ή πειστική».

Η έκθεση του ΕΕΣ καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν την αξιοπιστία των δεδομένων. Πράγματι, μόνο μερικά LPISs περιείχαν πληροφορίες σχετικά με την κυριότητα και την εκμίσθωση δικαιωμάτων που καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία για το αν κάθε αγροτεμάχιο έχει δηλωθεί από τον δικαιούχο
αγρότη, τονίζεται σχετικά.

Τα κράτη μέλη παροτρύνονται επίσης για τη μέτρηση της απόδοσης, καθώς και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των συστημάτων χαρτογράφησης τους.

«Οι αδυναμίες στα συστήματα επηρεάζουν την ικανότητα των κρατών μελών να ελέγχουν την επιλεξιμότητα της γης», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv.com ο Νικόλαος Μηλιώνης, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνέταξε την έκθεση.

«Τα αξιόπιστα δεδομένα είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουν ότι οι  πληρωμές είναι νόμιμες και κανονικές», είπε ο ίδιος. Η έκθεση του ΕΕΣ επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη σημείωσαν πρόοδο στην αναβάθμιση των LPISs τους ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΚΑΠ, αλλά όμως δεν είχαν πλήρως προσαρμοστεί για τους σκοπούς του «πρασινίσματος».

Οι ελεγκτές ανέφεραν επίσης υπήρχε ακόμα περιθώριο για βελτίωση σε περιπτώσεις όπου εντοπίστηκε «περιττή πολυπλοκότητα».

Δήλωση Χόγκαν για τεχνολογία διαστήματος

Να σημειωθεί ότι για την αναβάθμιση των τεχνολογιών του διαστήματος και τη χρήση τους στον τομέα της γεωργίας έχει κινητοποιηθεί και η Κομισιόν. Χαρακτηριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η δήλωση στις 26 Οκτωβρίου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, στο λογαριασμό του στο facebook: «Η τεχνολογία του διαστήματος είναι βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας και αποτελεί καταλύτης για την αποδοτικότητα των πόρων με στόχο να παράγουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα».

πηγη:www.agronews.gr