Παγωμένες επιστροφές φόρου, ενώ συνεχίζονται οι συμψηφισμοί οφειλών προς το δημόσιο!


03.11.2016 

Παγωμένες επιστροφές φόρου, ενώ συνεχίζονται οι συμψηφισμοί οφειλών προς το δημόσιο!
Τα "τεχνάσματα" του υπουργείου Οικονομικών για την συντήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της γενική κυβέρνησης για τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αφενός έχει παγώσει επιστροφές φόρου 1,439 δισ. ευρώ, στερώντας ρευστότητα κυρίως από αγρότες, επιχειρήσεις άλλα και νοικοκυριά, αφετέρου άφησε απλήρωτους προμηθευτές με συσσωρευόμενα χρέη 4,77 δισ. ευρώ, συνεχίζει τους συμψηφισμούς με τις οφειλές των δικαιούχων επιστροφής.
Ειδικότερα:

Στο τέλος Ιανουαρίου το ύψος των εκκρεμών επιστροφών φόρου ανέρχονταν σε 1,15 δισ. ευρώ. Τους επόμενους δυο μήνες ο όγκος των παγωμένων επιστροφών φόρου μειώθηκε ελαφρά. Όμως τον περασμένο Απρίλιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανέβηκαν σε 1,18 δις ευρώ και συνέχισαν να ανεβαίνουν όλους τους υπόλοιπους μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 1,255 δις. ευρώ το Μάιο, σε 1,30 δις ευρώ τον Ιούνιο, σε 1,35 δις τον Ιούλιο, ενώ ξεπέρασαν τα 1,43 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο!

Την ίδια ώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασα τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 4,77 δις ευρώ. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν, τον Σεπτέμβριο, σε 2,953 δισ. ευρώ (έναντι 2,849 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 374 εκατ. ευρώ (έναντι 380 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα), των νοσοκομείων σε 889 εκατ. ευρώ (έναντι 907 εκατ. ευρώ) και των λοιπών νομικών προσώπων σε 356 εκατ. ευρώ (έναντι 335 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να συμψηφίζει αυτόματα κάθε επιστροφή φόρους με τυχόν οφειλές ή βεβαιωμένους φόρους στερώντας έτσι από τις επιχειρήσεις την δυνατότητά διαχείρισή της ρευστότητας τους. ενώ πληρώνει  δε με μεγάλη χρονο-καθυστέρηση τους προμηθευτές τους παρά τις αυστηρές συστάσεις του Eurogroup

πηγη:www.paseges.gr