Βαροµετρικό χαµηλό στη 10ετία για τα αγροτικά εμπορεύματα

13/12/2016

Γιαννακοπούλου Φανή
Σε σχετικά χαµηλά επίπεδα θα παραµείνουν ως το 2026 οι τιµές για βασικά αγροτικά εµπορεύµατα όπως τα δηµητριακά και το γάλα καθώς αυξάνεται η προσφορά και τα αποθέµατά τους πιέζοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών της ΕΕ,
όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Agrenda.
Παρέµβαση Κοµισιόν για τις χαµηλές τιµές σε σκληρό, κριθάρι, καλαµπόκι. Αθρόες εισαγωγές ρυζιού απειλούν να εξαφανίσουν το εγχώριο προϊόν.

Ωστόσο, ως δικλείδα ασφαλείας στις τιµές παραγωγού θα λειτουργήσει η εξαγωγική ζήτηση για τα µεν σιτηρά από Μεσόγειο και χώρες του Κόλπου και για τα γαλακτοκοµικά από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Αυτά προκύπτουν από τις µεσοπρόθεσµες προβλέψεις για βασικά εµπορεύµατα της ΕΕ, που παρουσιάστηκαν στις 6-7 ∆εκεµβρίου στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου της Κοµισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν και άλλων αξιωµατούχων της DG Agri και του FAO.

Τέλος, σύµφωνα µε τις προβλέψεις η παραγωγή ζάχαρης µετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2017 στην ΕΕ θα αυξηθεί κατά 6% το 2026 από τα τρέχοντα επίπεδα.


170 ευρώ
Από 160-170 ευρώ ο τόνος κατά μέσο όρο θα κινηθούν οι τιμές για κτηνοτροφικά σιτηρά (μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι).

400 ευρώ
Οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ κατά μέσο όρο το διάστημα 2016-2026 θα βρίσκονται γύρω από τα 400 ευρώ ο τόνος.

6-7 ευρώ
Κυμαινόμενες στο εύρος των 6-7 ευρώ το κιλό θα είναι οι τιμές για το αιγοπρόβειο κρέας ως το 2016.

Δείτε εδώ το πολυσέλιδο αφιέρωμα της Agrenda.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.