Πτώση 14% στο αγροτικό εισόδημα ως το 2026 προβλέπουν οι Βρυξέλλες

  06/12/2016

Ελέω της μεταβλητότητας των αγορών, το αγροτικό εισόδημα πρέπει να προστατευτεί περισσότερο στα πλαίσια της ΚΑΠ, λένε οι Βρυξέλλες.Κοντονής Γιώργος
Πτώση του συνολικού αγροτικού εισοδήματος κατά 14% αναμένεται μέχρι το 2026, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων και του αυξημένου κόστους εισροών, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες.
Ως εκ τούτου ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, υποσχέθηκε ότι θα γίνουν επεμβάσεις στην αγορά για την ενδυνάμωση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής και θα θεσπιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας για προστασία των παραγωγών από πτώσεις τιμών.
Ελέω της μεταβλητότητας των αγορών, το αγροτικό εισόδημα πρέπει να προστατευτεί περισσότερο στα πλαίσια της ΚΑΠ, λένε οι Βρυξέλλες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, δρομολογείται παράλληλα η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου (Free Trade Agreement) με την Ιαπωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ανοίγοντας μια σημαντική αγορά για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Όσον αφορά για το δίχτυ ασφαλείας, ο Επίτροπος Γεωργίας ανέφερε ότι το εισόδημα των αγροτών θα πρέπει να προστατευτεί περισσότερο στα πλαίσια της ΚΑΠ μέσω ενός μηχανισμού ασφαλείας, ενώ παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ ώστε οι αγρότες να λαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι από την τελική τιμή πώλησης του προϊόντος τους στα ράφια του λιανεμπορίου.

Επιπλέον ο κ. Χόγκαν υποστήριξε ότι σχεδιάζεται από το 2017 ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για νέους αγρότες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).

Μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για βασικά αγροτικά εμπορεύματα:
Αγροτικό εισόδημα: Το πραγματικό αγροτικό εισόδημα ανά μονάδα εργασίας (AWU) αναμένεται να αυξηθεί οριακά (+2%) κατά την περίοδο 2016-2026, ως αποτέλεσμα της μείωσης του εργατικού δυναμικού. Το συνολικό αγροτικό εισόδημα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε πραγματικούς όρους κατά 14%, κυρίως λόγω των χαμηλών αγροτικών εμπορευμάτων και του αυξημένου κόστους εισροών.

Δημητριακά: Μεταξύ των 160-170 ευρώ ο τόνος κατά μέσο όρο αναμένεται να κινηθούν οι τιμές για τα δημητριακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα η ζήτηση τους θα αυξηθεί κατά 6% μέχρι το 2026 κυρίως λόγω της δυναμικής που θα έχουν για κτηνοτροφική χρήση (όπως είναι το καλαμπόκι). Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις προβλέψεις για την αγορά των δημητριακών στην ΕΕ την επόμενη 10ετία οι αναλυτές της Κομισιόν εκτιμούν ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βασικά εμπορεύματα όπως το μαλακό σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι σε βάρος των υπόλοιπων δημητριακών. Οι εξαγωγικές προοπτικές παραμένουν θετικές για το μαλακό σιτάρι και σε λιγότερο βαθμό για το κριθάρι.  

Ελαιούχοι σπόροι: Γίνεται πιο εμφανής η στροφή από την ελαιοκράμβη στη σόγια και αυτό φαίνεται από τη μείωση των εκτάσεων της ελαιοκράμβης και την αύξηση των εισαγωγών σόγιας.

πηγη:www.agronews.gr