Ο πιστωτικός ΦΠΑ στραγγίζει τη ρευστότητα των παραγωγών

12/12/2016

Αγρότες και κτηνοτρόφοι αγοράζουν τις προμήθειές τους με συντελεστή 24% και να πωλούν τα προϊόντα τους με 13%.Λιάμης Λεωνίδας
Σε σοβαρό πρόβλημα που υπονομεύει τη βιωσιμότητα των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, που δεν κρατούν φορολογικά βιβλία, καθώς τους στερεί ένα σημαντικό μέρος από τη ρευστότητα που τους έχει απομείνει για να μπορούν να λειτουργούν, εξελίσσεται το ζήτημα της καθυστέρησης, που παρατηρείται στην επιστροφή του ΦΠΑ από το δημόσιο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι αγοράζουν τις προμήθειές τους με συντελεστή 24% και να πωλούν τα προϊόντα τους με 13%.
Δεν είναι, όμως, οι μόνοι οι οποίοι ταλαιπωρούνται από την πολιτική του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του ΦΠΑ. Η μετάταξη σχεδόν του συνόλου των εφοδίων (πλην των ανεπεξέργαστων καρπών) στον ανώτατο ΦΠΑ, από τον Ιούλιο του 2015 έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο χώρο, αφού υποχρεώνει όλους τους παραγωγούς, κτηνοτρόφους και γεωργούς να αγοράζουν τις προμήθειές τους με συντελεστή 24% και να πωλούν τα προϊόντα τους με 13%. Αυτή η διαφορά του 11% μετά τον συμψηφισμό, ωστόσο, δημιουργεί ένα μεγάλο πιστωτικό υπόλοιπο και τους οδηγεί και αυτούς σε πιστωτική ασφυξία.
Όπως κατήγγειλε στην εφημερίδα Agrenda αγελαδοτρόφος από τη Βόρεια Ελλάδα, με μονάδα άνω των 250 αρμεγόμενων αγελάδων, στους σχεδόν 18 μήνες που έχουν παρέλθει από τις αλλαγές στον ΦΠΑ, μόνο στη δική του εκμετάλλευση το πιστωτικό υπόλοιπο που έχει δημιουργηθεί έχει φτάσει τα 70.000 ευρώ! «Αν είχαμε αυτή τη ρευστότητα όχι μόνο θα πληρώναμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις για τη χρονιά που κλείνει, αλλά θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και μέρος από τις ζωοτροφές που θα χρειαστεί η εκτροφή», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ανάλογα δύσκολη θέση έχει περιέλθει και έτερος αγελαδοτρόφος της Μακεδονίας με λίγο μικρότερη μονάδα, του οποίου το πιστωτικό υπόλοιπο από ΦΠΑ, έχει φτάσει στα 20.000 ευρώ και όσο περνά ο καιρός, μεγαλώνει. «Είναι ένα μαζικό πρόβλημα με την έννοια ότι αφορά όλους τους παραγωγούς που τηρούν φορολογικά βιβλία και οι οποίοι πλέον αποτελούν την πλειονότητα», αναφέρει ο ίδιος.
Η τρίτη επίπτωση στον κτηνοτροφικό τομέα, από το αλαλούμ με το ΦΠΑ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι -μετά τις αλλαγές στους συντελεστές- το νωπό, εισαγόμενο, μοσχαρίσιο κρέας είναι στην κατηγορία του 13%, ενώ η πώληση ζωντανού ζώου έχει μεταταχθεί στο 24%. Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως μας αναφέρθηκε, οι έμποροι, με δεδομένο ότι η επιστροφή του ΦΠΑ καθυστερεί, προτιμούν να κάνουν εισαγωγή γαλλικού, γερμανικού ή άλλης ευρωπαϊκής προέλευσης κρέατος, που υπόκεινται και σε καθεστώς ενδοκοινοτικής συναλλαγής και αποφεύγουν να αγοράζουν τα ελληνικά ζώα. Η κατάσταση και σε αυτή την περίπτωση, δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στη βιωσιμότητα των εκτροφών κι όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην Agrenda παραγωγός «ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Μόνη λύση πλέον είναι να επιστρέψουμε στο προ του Ιουλίου του 2015 καθεστώς και πιστεύω ότι σε 6 μήνες η αγορά θα έχει ομαλοποιηθεί».

πηγη:www.agronews.gr