Σημαντικό να μπουν σωστά κριτήρια στη χορήγηση συνδεδεμένης στη μηδική

16-12-2016

Σημαντικό να μπουν σωστά κριτήρια στη χορήγηση συνδεδεμένης στη μηδική

Με το μέλος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγό μηδικής κ. Ελευθέριο Ματζώνη συνομίλησε ο ΑγροΤύπος με αφορμή επιστολή που ετοιμάζουν οι παραγωγοί προς το ΥπΑΑΤ ενόψει της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης για μηδική από το 2017, όπως έχει γνωστοποιήσει το Υπουργείο.
Όπως δήλωσε ο κ. Ματζώνης στον ΑγροΤύπο «θα πρέπει να οριστούν πολύ προσεκτικά κριτήρια ώστε οι ενισχύσεις να πηγαίνουν σε όσους πράγματι παράγουν. Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν επαρκούν από μόνες τους για να δοθεί με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο η συνδεδεμένη στη μηδική και το τριφύλλι».
Ακολουθεί το κείμενο που ετοίμασαν παραγωγοί, μέλη του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών,  μετά την πρόσφατη συνάντησή τους για το θέμα της χορήγησης συνδεδεμένης από το ΥπΑΑΤ για μηδική και τριφύλλι. Όπως μας ανέφερε ο κ. Ματζώνης, εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση Ομάδας Παραγωγών Μηδικής.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΔΙΚΗΣ – ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΜΟΝΟΕΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το προηγούμενο διάστημα αγρότες- καλλιεργητές Μηδικής συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την πρόταση της Πολιτείας για την καλλιέργεια αυτή που πλέον αποκτά συνδεδεμένη ενίσχυση, με πρωτοβουλία των μελών του Α.Σ. κ. Ματζώνη Ελευθέριο και Γρουσόπουλο Κώστα.
Οι παραγωγοί που ασχολούνται με τη Μηδική είναι εκατοντάδες στο Ν. Λάρισας και κατ΄ επέκταση στη Θεσσαλία. Έχουν δημιουργήσει μεγάλη υποδομή σε μηχανήματα που αφορούν την σπορά, το πότισμα, την κοπή, το δέσιμο, τη συγκέντρωση σε προστατευμένους χώρους έτσι ώστε στη συνέχεια να οδηγούν το προϊόν στην αγορά. Επίσης συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας Ο.Π. Μηδικής.
Καταρχάς υπάρχει ο προβληματισμός για το πώς θα δοθεί το συνδεδεμένο κομμάτι το οποίο πρέπει απαραίτητα να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ αφού βέβαια υπάρξει έλεγχος για αν στην πραγματικότητα είναι δικαιούχος.
Είναι αποδεκτό ότι η απόφαση να υπάρχει Συνδεδεμένη έχει ως στόχο να στηριχθεί η καλλιέργεια της Μηδικής (μπάλα) έτσι ώστε μ΄ αυτή την ενίσχυση να φτάνει το προϊόν στον κτηνοτρόφο με την χαμηλότερη τιμή. Εάν δεν υπάρξουν κανόνες και έλεγχος εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η ‘’ όρεξη’’ σε αρκετούς να ξεγελάσουν την Πολιτεία και να εισπράξουν το Συνδεδεμένο κομμάτι.
Η πρόβλεψη ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διαιρεθούν με τα στρέμματά και θα δηλωθούν στο ΟΣΔΕ ΤΟΥ 2017 πανελλαδικά, θέλει οπωσδήποτε ταυτοποίηση.
Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Α.Σ. αποφασίστηκε μια προσωρινή επιτροπή η οποία αποτελείται από έξι μέλη:
Ματζώνης Ελευθέριος
Γρουσόπουλος Κωστας
Κακαδιάρης Χρήστος
Μιχαλόπουλος Στυλιανός
Ζαφειρούλης Χρήστος
Μεσσηνιάτης Νικόλαος

Πρέπει να αποσταλεί επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μία συνάντηση-ενημέρωση και αμοιβαίων εξηγήσεων.

Ενδεικτικά ερωτήματα που απασχολούν τους καλλιεργητές:

Πολυετές-Μηδική
Τιμολόγιο σπόρου.
Τιμολόγιο παραγωγής (κιλά/στρέμμα).
Αρδευόμενο-ποτιστικό (ΟΣΔΕ).
Ιστορικά στοιχεία μεσω ΟΣΔΕ (έτη αναφοράς).
Η Συνδεδεμένη να δίνεται μέσω αγροτικού συνεταιρισμού και ομάδας παραγωγών.
Κτηνοτρόφος-καλλιεργητής Μηδικής.
Μονοετές-Τριφύλλι
Καλλιεργητής με μονοετή καλλιέργεια-βοσκή
Κτηνοτρόφος-καλλιεργητής
Να ξεχωρίσει σαν καλλιέργεια η Μηδική όταν μεταποιείται και όταν είναι βοσκήσιμη.

πηγη: www.agrotypos.gr