Πτώσης συνέχεια για το αγροτικό εισόδημα το 2017

 09/01/2017

Οι ασταθείς αγορές, τα υψηλά κόστη εισροών και η γραφειοκρατία ψαλιδίζουν το ευρωπαϊκό αγροτικό εισόδημα, που την περασμένη χρονιά μειώθηκε κατά 2% σύμφωνα με νέα έρευνα της Copa & Cogeca.
Μάλιστα, τα στοιχεία συμπίπτουν με αυτά της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το 2016 η πτώση του εισοδήματος αγροτών και συνεταιρισμών ήταν της τάξεως του 2% σε σχέση με το 2015 που ήταν επίσης μία δύσκολη χρονιά. Σημειωτέον ότι ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca εκτιμά ότι το 2017 θα είναι επίσης δύσκολο.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της Copa & Cogeca, κ. Pekka Pesonen, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι το αίσθημα της εμπιστοσύνης έχει ανακάμψει ελαφρώς στις τάξεις των αγροτών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Συμπληρώνει δε ότι το 2017 θα είναι εξίσου δύσκολο. 

Αυξανόμενες προκλήσεις
Ο κ. Pesonen δήλωσε ότι : «Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες προκλήσεις που προέρχονται από τις ασταθείς αγορές, τα υψηλά κόστη εισροών, τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και τη συνέχιση του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα».
«Εκτός των άλλων, οι αγρότες ασφυκτιούν εξαιτίας της αυξημένης γραφειοκρατίας που επιτάσσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)».
«Η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών με τους ευρωπαίους αγρότες να δείχνουν πως έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους».
Αναγκαιότητα μια σταθερή ΚΑΠ
Η πτώση της τάξεως του 2% κατά μέσο όρο στο εισόδημα των ευρωπαίων αγροτών κρύβει μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Έτσι, η μείωση ίση στην Εσθονία φτάνει το 25,5% και στη Δανία το 25% στη Δανία σε σχέση με το 2015.
Στη Γαλλία, η μείωση φτάνει το 15,8%, στο Βέλγιο το 12,4%, στη Λετονία το 12,3%, τη Σλοβενία το 10,7%, την Ιταλία το 7,7%, στη Γερμανία το 4,7%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 4%, το Λουξεμβούργο το 1,6%, την Ελλάδα το 1,2% και τη Σουηδία το 0,1%.
«Αυτή η κατάσταση υποδεικνύει την ανάγκη για μία σταθερή, απλοποιημένη και προασφαλισμένη στην αγορά ΚΑΠ» συμπληρώνει ο κ. Pesonen.
Η προαναφερθείσα έρευνα με αντικείμενο το αίσθημα εμπιστοσύνης των αγροτών διεξήχθη 2 φορές στη διάρκεια του χρόνου στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και κατά τη διάρκειά τις ελήφθησαν συνεντεύξεις από 8000 αγρότες.
Bρείτε εδώ αναλυτικά τις Προβλέψεις Copa Cogeca για το αγροτικό εισόδημα το 2017.pdf
(Πηγή: farminguk.com)
πηγη:www.agronews.gr