Μέχρι τέλος της εβδομάδας η πρόσκληση στα βιολογικά, τέλος Φλεβάρη η πρώτη αξιολόγηση

12-01-2017
Μέχρι τέλος της εβδομάδας η πρόσκληση στα βιολογικά, τέλος Φλεβάρη η πρώτη αξιολόγηση
Λεπτομέρειες παρατίθενται από το ΥπΑΑΤ σχετικά με το Μέτρο 11: «Βιολογικές Καλλιέργειες» του οποίου η πρόσκληση αναμένεται κανονικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αυτό δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Τσιρώνης
στο περιθώριο της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας, χθες Τετάρτη (11/1/2017). Όπως είπε ο ίδιος, το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα ώστε να γίνει η πρώτη αξιολόγησή του μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. «Το Πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και αφορά τόσο τους ήδη βιοκαλλιεργητές, όσο και τους νέους που δεν υπήρξαν ποτέ αγρότες». Επιπλέον, «συνδέεται άμεσα με το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας, με πρόγραμμα τυποποίησης των εξαγωγών μας, με τις βιολογικές λαϊκές αγορές, κάτι που δρομολογείται άμεσα, όπως και τη διεύρυνση επιλέξιμων τεχνολογιών», σημειώνει το υπουργείο.
Αναλυτικά η ενημέρωτη του ΥπΑΑΤ για το Μέτρο 11: «Βιολογικές Καλλιέργειες» αναφέρει:
443 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, αντιμετωπίζει συσσωρευμένα εθνικά προβλήματα από την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου για τη Βιολογική Γεωργία, συνδέει την επιδότηση με ελάχιστη εγγυημένη εμπορία, στοχεύει σε non-food καλλιέργειες καθώς και σε υπηρεσίες, συνδέει τη βιολογική γεωργία με τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, αντιμετωπίζει την έλλειψη εκπαίδευσης αγροτών και γεωτεχνικών, καθώς και την αδυναμία ανάπτυξης τοπικού εμπορίου.
Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Σημαντικό στοιχείο του Προγράμματος είναι ότι μπορούν να συμμετάσχουν νέοι βιοκαλλιεργητές και να διεκδικήσουν χρήματα. Το συνολικό ύψος των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα 443 εκατ. Ευρώ. Το Πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και αφορά τόσο τους ήδη βιοκαλλιεργητές, όσο  και τους νέους που δεν υπήρξαν ποτέ αγρότες.
Το Πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας, με πρόγραμμα τυποποίησης των εξαγωγών μας, με τις βιολογικές λαϊκές αγορές, κάτι που δρομολογείται άμεσα, όπως και τη διεύρυνση επιλέξιμων τεχνολογιών. Το ποσό που αναλογεί σε όσους βιοκαλλιεργητές ενταχθούν στο Πρόγραμμα, είναι ανάλογο του προϊόντος. Για το αμπέλι και την ελιά, ανέρχεται περίπου στα 80 ευρώ ανά στρέμμα. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των ημερών, οι αιτήσεις για ένταξη θα διαρκέσουν για περίπου ένα μήνα και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.