Ολικός παγετός για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τον Έβρο ως την Κρήτη

16/01/2017

Δούσκα Ελένη 
Στο χειµώνα του 2001 παραπέµπει ο χιονιάς των τελευταίων ηµέρων, µόνο που αυτή τη φορά ο κρατικός κουµπαράς είναι «τρύπιος», οι εκτιµητές του ΕΛΓΑ άφαντοι και η ανασφάλεια των παραγωγών τεράστια
, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν µε το χειρότερο τρόπο τα παιχνίδια του καιρού, ενώ οι καλλιεργητές θα δουν τι απέµεινε όταν µε το καλό λιώσουν τα χιόνια.
Τα εύκολα στον ΕΛΓΑ, ό,τι ξεμείνει στα ΠΣΕΑ και δέσμευση υπουργείου για 40 εκατ. από τα Προγράμματα

Αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ, de minimis, αλλά και το νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης «δείχνουν» από το υπουργείο ως τρόπους κάλυψης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μάλιστα, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι «θα προσπαθήσουµε, όσο το δυνατόν, να τους καλύψουµε από τον ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα υπάρχουν δυνατότητες µέσω ΠΣΕΑ, τα οποία προϋποθέτουν να εγκριθεί ο φάκελος από την ΕΕ κι εφόσον οι δηµοσιονοµικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν, ενώ δεν µπορούµε να ξεπεράσουµε τα 15 εκατ. το χρόνο συνολικά».
Η ένταση και η συχνότητα των ζηµιών φαίνεται όµως να κινητοποιεί και τα Προγράµµατα, από τα οποία θα αντληθούν τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, για να καλύψουν αποζηµιώσεις που αδυνατούν να ικανοποιήσουν ΕΛΓΑ και κρατικός µηχανισµός, όπως ζηµιές στα θερµοκήπια.

Η εικόνα των ζηµιών ανά καλλιέργεια και περιοχή
Από τον Έβρο µέχρι την Κρήτη, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, πρωτοφανείς είναι οι εικόνες µε τον όγκο του χιονιού, που φτάνουν ως τις ακροθαλασσιές. Το µέγεθος της ζηµιάς στις καλλιέργειες δεν µπορεί ακόµα να αποτιµηθεί σαφώς, ωστόσο η πρώτη εικόνα δείχνει σοβαρές καταστροφές από τον παγετό σε ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, αµπέλια, θερµοκήπια, ζωικό κεφάλαιο και ζωική παραγωγή.



Τεράστιες είναι οι απώλειες σε ζώα, αλλά και στην παραγωγή γάλακτος, µε τους κτηνοτρόφους να µιλούν για αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς θα χρειαστούν για αρκετό ακόµα χρονικό διάστηµα ζωοτροφές να ταΐσουν τα ζώα τους.
Όσον αφορά τις ελιές, σε όσες περιοχές της Ελλάδας δεν είχε ολοκληρωθεί η ελαιοσυλλογή, εκτός από το ότι οι εναποµείναντες στα δέντρα καρποί δεν είναι πλέον εµπορεύσιµοι, τα σπασµένα κλαδιά από το βάρος του χιονιού εγείρουν φόβους στους παραγωγούς για χαµηλή παραγωγή ελαιολάδου την επόµενη καλλιεργητική περίοδο.
Στα εσπεριδοειδή, σε Ήπειρο, Αργολίδα, Ηλεία, Αχαΐα και νησιά, ο παγετός έχει καταστρέψει µεγάλο µέρος της παραγωγής που βρίσκεται ακόµα πάνω στα δένδρα, ενώ τώρα οι καλλιεργητές τρέµουν για τις απώλειες που θα εµφανιστούν την άνοιξη στο φυτικό κεφάλαιο.
Το χιόνι «έκαψε» όλα τα υπαίθρια κηπευτικά ανά τη χώρα, ενώ καταστροφές εντοπίζονται και σε θερµοκήπια. Μαρούλι, κουνουπίδι, λάχανο, µπρόκολο, σπανάκι πάγωσαν ολοσχερώς. Σοβαρές οι ζηµιές στις νέες φυτεύσεις πατάτας του ∆εκεµβρίου, αλλά και στη φράουλα της Μανωλάδας, για την οποία εκτός από απώλειες στη σοδειά, χάθηκε και το πλεονέκτηµα της πρωιµότητας στις διεθνείς αγορές.

∆εν πάµε πουθενά µε τέτοιον ΕΛΓΑ
Ένα ακόµη θέµα που θα απασχολήσει τις «θεσµικές συζητήσεις» που θα πραγµατοποιηθούν µεταξύ των αγροτικών µπλόκων και της κυβέρνησης µέσω των τηλεοπτικών συνδέσεων το επόµενο διάστηµα, σύµφωνα µε τον Σπύρο Καχριµάνη
Πρόεδρο του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας, θα είναι ο ΕΛΓΑ. Σύµφωνα µάλιστα µε τον ίδιο, αν τον συγκρίνουµε µε τον αντίστοιχο οργανισµό της Ισπανίας, στον οποίο η ασφάλιση της παραγωγής δεν είναι υποχρεωτική, υπάρχει κρατική επιχορήγηση και 29 ιδιωτικές εταιρείες, πρόκειται για ένα ακόµη «µαγαζάκι» των κυβερνήσεων για ρουσφέτια και διορισµούς, που δήθεν, ασχολείται και µε την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής.


Θυμίζει Δεκέμβρη του 2001 η κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Ιστορικό παγετό χαρακτηρίζουν οι ειδήµονες το πρωτοφανές κύµα κακοκαιρίας που σαρώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα από άκρη σε άκρη την Θεσσαλία κάνοντας αγροτοκτηνοτρόφοι και ελεγκτές του ΕΛΓΑ να κρατούν την ανάσα τους, καθώς το κύµα κακοκαιρίας επιµένει και θυµίζει το ∆εκέµβρη του 2001 µε Γενάρη του 2002, όπου οι ζηµιές ήταν µεγάλες. Σύµφωνα µε τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας Μιχάλη Λιόντο, αυτά που θα σκορπίσει στο πέρασµά του ο χιονιάς είναι νωρίς να προβλεφθούν. Μέχρι στιγµής, επισηµαίνει ο κ. Λιόντος αναφορές έρχονται από την Αλόννησο για ζηµιές σε ελαιώνες, σε πάγιο κεφάλαιο και σε ζώα που πάγωσαν, ενώ από το βάρος του χιονιού κατεδαφίστηκε χοιροστάσιο στη Νίκαια.
Σε ήρωες για µία ακόµη φορά αναδεικνύονται οι κτηνοτρόφοι, καθώς τα τελευταία µερόνυχτα παλεύουν µόνοι τους µε το χιονιά και τον παγετό, καθώς γράφουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε εγκυµονούσες αγελάδες που αποβάλλουν και σε νεογέννητα που πεθαίνουν, ενώ το αιγοπρόβειο γάλα µειώθηκε κατά 50% και υπάρχει πλέον ορατό θέµα επιβίωσης της κτηνοτροφίας.
Σε αναµονή των εξελίξεων στο µέτωπο του χιονιά βρίσκονται και στην ΠΕ Θεσσαλίας µε τον προϊστάµενο Φυτοϋγειονοµικού Ελέγχου ∆. Σταυρίδη να αναφέρει ζηµιές στα κηπευτικά, κυρίως µπρόκολα, λάχανα και µαρούλια και στα εσπεριδοειδή.

Φονικές για τα δέντρα θερµοκρασίες
«Οι θερµοκρασίες των ορεινών έως και -22oC και του κέντρου της Λάρισας έως -12oC είναι, σύµφωνα µε τον κ. Σταυρίδη, φονικές για τις δενδρώδες καλλιέργειες, καθώς το χιόνι που παραµένει στα κλαδιά γίνεται πάγος και τα σπάει, καταστρέφοντας σε και τον ίδιο τον κορµό. Καλλιέργειες όπως της καρυδιάς είναι ευπαθείς σε θερµοκρασίες χαµηλότερες των -12oC, αλλά και της αµυγδαλιάς κυρίως τα νεαρά δένδρα τα οποία βρίσκονται σε άµεσο κίνδυνο. Οι ελιές βρίσκονται σε λήθαργο, πράγµα σωτήριο, καθώς τις κρατά ανθεκτικές στις επιπτώσεις του χιονιά, εκτός και αν η θερµοκρασία πέσει κάτω από -18oC.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ανοίγουν τα Προγράμματα για αποζημιώσεις από θεομηνίες  

Τη βούληση να υποστηριχθούν οι αποζηµιώσεις αγροτών µέσω των Προγραµµάτων για ζηµιές στον εξοπλισµό και στο φυτικό ή ζωικό τους κεφάλαιο από θεοµηνίες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα Agrenda.  Μάλιστα οι διαχειριστικές αρχές έχουν προβλέψει γι’ αυτόν το σκοπό να διατεθούν αρχικά 40 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια τα οποία θα διαχειρίζεται ο ΕΛΓΑ, µε τις αποζηµιώσεις να δίνονται χωρίς την υποχρέωση πληρωµής ασφαλίστρου από τους παραγωγούς. Το Μέτρο 5.2, όπως ονοµάζεται, αναµένεται συγκεκριµένα να καλύπτει:
  • Αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και µηχανηµάτων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων µηχανηµάτων.
  • Ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναµικού.
  • Αποκατάσταση των υποδοµών.
  • Αποκατάσταση υφιστάµενης αρδευτικής εγκατάστασης υπό προϋποθέσεις.


Τώρα τρέµουν την άνοιξη οι παραγωγοί πορτοκαλιών


Εκτός από την καταστροφή µεγάλου µέρους των καρπών πορτοκαλιάς, που βρίσκονταν ακόµα πάνω στα δέντρα, µε τις τελευταίες χιονοπτώσεις, µεγάλος φόβος των παραγωγών αφορά το φυτικό κεφάλαιο.
Από την Πελοπόννησο µέχρι την Κρήτη, το χιόνι προκάλεσε σηµαντική αλλοίωση των καρπών, οι οποίοι καθίστανται πλέον µη εµπορικοί, ενώ περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται πλέον πεσµένοι στις ποδιές των δέντρων. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στον Αργολικό κάµπο, όπου οι παραγωγοί φοβούνται για τα 350.000 κιλά περίπου πορτοκάλια που ακόµα δεν έχουν συγκοµίσει.  Ωστόσο, το ζητούµενο από δω και πέρα είναι πόσο ο παγετός, που σηµειώθηκε, θα επηρεάσει τα ίδια τα δέντρα, ακόµα και τα νεαρά. Το καλύτερο σενάριο, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, είναι πριν ξαστερώσει να πέσει µια βροχή, ώστε να λιώσουν τα χιόνια και να περιοριστούν και οι ζηµιές. Την ίδια ώρα θερµοκήπια και σκεπαστά αµπέλια λύγισαν από το βάρος του χιονιού, προκαλώντας ανεπανόρθωτες σε πολλές περιπτώσεις ζηµιές.

Μείωση έως και 50% στην παραγωγή γάλακτος, πεθαίνουν τα νεογέννητα

  • Ξέµειναν από νερό τα ποιµνιοστάσια των πληγεισών περιοχών
  • Ό,τι είναι εκτός ΕΛΓΑ, θα περάσει στα de minimis λέει ο Αποστόλου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΣΚΑ



Κατακόρυφη πτώση, που αγγίζει ακόµα και το 50% σε κάποιες περιοχές, παρουσιάζει η παραγωγή γάλακτος, λόγω της παρατεταµένης κακοκαιρίας, σύµφωνα µε τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών. Την ίδια ώρα, οι εξαιρετικά χαµηλές θερµοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ηµέρες αυξάνουν τους θανάτους των ζώων και τις αποβολές των εγκυµονούντων. Η κατάσταση παραµένει δύσκολη για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάποιες µέρες -στην έξαρση του δεύτερου κύµατος της κακοκαιρίας- δεν µπορούσαν ούτε καν να προσεγγίσουν τα κοπάδια τους.
Παλεύουν µόνοι τους µε τον χιονιά και τον παγετό οι κτηνοτρόφοι, όπως αναφέρει στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο οποίος τονίζει ότι είναι εκκωφαντικά απούσα, αδιάφορη ή ανεύθυνη η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Όπως υπογραµµίζει ο ίδιος «οι κτηνοτρόφοι εξάντλησαν τις δυνάµεις τους, καθώς προσπαθούν µε αγροτικά 4x4 και τρακτέρ να κρατήσουν ανοιχτούς τους αγροτικούς δρόµους για να υπάρχει επικοινωνία µε τα µαντριά και τους συναδέλφους. Για ποιά ανάπτυξη µιλάµε, όταν αυτή και να εµφανιστεί δεν θα βρει δρόµο να περάσει! Πάγωσαν οι αγωγοί ύδρευσης και ξέµειναν από νερό τα περισσότερα ποιµνιοστάσια της Θεσσαλίας. Αποτέλεσµα τα ζώα να γλείφουν χιόνι για να ζήσουν ή να κουβαλούν νερό οι κτηνοτρόφοι µε υδροφόρες», αναφέρει ο ίδιος.    

Μόλις βελτιωθεί ο καιρός...
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στην Κύµη Ευβοίας τόνισε ότι «µε ταχείς ρυθµούς θα υπάρξει µια πρώτη εκτίµηση για τις πληγείσες κτηνοτροφικές µονάδες, ώστε να ενισχυθούν και να αποζηµιωθούν άµεσα οι κτηνοτρόφοι». Λίγες µέρες αργότερα, µιλώντας σε τηλεοπτικό σταθµό διευκρίνισε ότι «µόλις βελτιωθεί λίγο ο καιρός θα αρχίσουν οι εκτιµήσεις από τον ΕΛΓΑ, προκειµένου να τρέξουν και οι αποζηµιώσεις στους πληγέντες το συντοµότερο δυνατό», συµπληρώνοντας ότι «όσες ζηµιές δεν µπορούν να καλυφθούν από τον κανονισµό του ΕΛΓΑ θα περάσουν στα de minimis, σε µια διαδικασία σε συνεννόηση µε την κυβέρνηση».

Κάλυψη εισοδήματος των κτηνοτρόφων ζητά η Επιτροπή Μπλόκων

Κάλυψη χαµένου εισοδήµατος, κατώτατες εγγυηµένες τιµές και µείωση του κόστους παραγωγής µε επιδότηση των ζωοτροφών ζητά -µεταξύ άλλων- από την κυβέρνηση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, για τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, που δέχονται άλλο ένα πλήγµα. Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:
«Βαρύ πλήγµα στο εισόδηµα των µικροµεσαίων κτηνοτρόφων προκαλεί ο χιονιάς και ο παγετός που πλήττουν όλη η χώρα, καθώς, λόγω του ψύχους, η παραγωγή γάλακτος µειώνεται δραµατικά πάνω από το 50%, ενώ ζώα που εγκυµονούν αποβάλλουν και νεογέννητα πεθαίνουν.
Το νέο πλήγµα έρχεται σε µια περίοδο που το εισόδηµα των µικροµεσαίων κτηνοτρόφων έχει πληγεί από την αντιλαϊκή κυβερνητική φοροληστεία και εισφοροληστεία, από τις χαµηλές τιµές παραγωγού στο γάλα και τα άλλα ζωοκοµικά προϊόντα, τη µεγάλη ακρίβεια στις ζωοτροφές και στα φάρµακα, τις δραστικές περικοπές στις εξισωτικές αποζηµιώσεις.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ζητάει από την κυβέρνηση κάλυψη του χαµένου εισοδήµατος των µικροµεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζηµιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άµεσες και 100% αποζηµιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδοµές, παραγωγή, κεφάλαιο). Ακόµη, την άµεση κρατική παρέµβαση για εφοδιασµό µε δωρεάν ζωοτροφές, φάρµακα κλπ στα αποκλεισµένα ποιµνιοστάσια που αντιµετωπιζουν πρόβληµα επιβίωσης.
Ζητάµε να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζηµιώσεις, τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση στους δικαιούχους αγροκτηνοτρόφους.
∆ιεκδικούµε, ακόµα, κατώτατες εγγυηµένες τιµές παραγωγού για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν’ αφήνουν εισόδηµα µε το οποίο θα µπορούν οι κτηνοτρόφοι να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Παλεύουµε για µείωση του κόστους παραγωγής µε επιδότηση των ζωοτροφών, µείωση της τιµής των φαρµάκων για τα ζώα και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήµανση των ζώων και νοµιµοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδοµές για την αντιµετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Τέλος, η Πανελλαδική Επιτροπή καλεί όλους τους µικροµεσαίους κτηνοτρόφους να πάρουν µαζικά µέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται».
 
πηγη:www.agronews.gr