Σβήνει το όνειρο για τα βιοκαύσιµα

 13/01/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Ισχυρό πλήγµα αναµένεται να δεχτούν οι παραγωγοί που καλλιεργούν ενεργειακά φυτά και ο εγχώριος κλάδος παραγωγής βιοντίζελ, αν τελικά περάσει το σχέδιο αντικατάστασης του άρθρου 15Α του Ν.3054/2002 που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προβλέπει µείωση κατά 10%
του ποσοστού συµµετοχής του εγχώριου παραγόµενου βιοντίζελ στο 75%, ενώ παράλληλα αυξάνει κατά 10% το βιοντίζελ από ελεύθερη διαπραγµάτευση στο 25%.
Αυτό πρακτικά σηµαίνει µεγαλύτερη εισαγωγή έτοιµου προϊόντος βιοντίζελ ή πρώτης ύλης µε αποτέλεσµα να µικραίνει η πίτα της εγχώριας παραγωγής και κατ’ επέκταση της αγροτικής γης που αφιερώνεται για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών (ελαιοκράµβη, ηλίανθο, σόγια).



Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν τελικά περάσουν αυτές οι αλλαγές στο νόµο έχει τοποθετηθεί ο Σύνδεσµος Βιοκαυσίµων και Βιοµάζας Ελλάδος (Σ.ΒΙ.Β.Ε.) στα πλαίσια της δηµόσιας διαβούλευσης, η οποία διήρκησε από τις 14-27 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι: «διαφωνεί ρητά επί της αρχής µε το σχέδιο αντικατάστασης του άρθρου 15Α του Ν.3054 (2002) (Οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις), θεωρώντας το απαράδεκτο, ηµιτελές και ασαφές». Επιπλέον, ο ΣΒΙΒΕ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η ρύθµιση θα οδηγήσει σε:

  • οριστική κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου κατανοµής αυτούσιου βιοντίζελ,
  • αφανισµό ενός ελληνικού προϊόντος, προς το συµφέρον των εισαγωγικών, µη παραγωγικών εταιριών
  • απώλεια θέσεων εργασίας και κεφαλαίων που έχουν ήδη επενδυθεί στον κλάδο των βιοκαυσίµων και
  • αποεπένδυση από δραστηριότητες που εξαρτώνται από την παραγωγή βιοκαυσίµων.
Στη µείωση του ποσού κατανοµής αντιτίθεται και η ΕΛΙΝ Βιοκαύσιµα, η οποία επισηµαίνει ότι το ποσό κατανοµής πρέπει να αυξηθεί και όχι να µειωθεί, προκειµένου να χρησιµοποιηθούν όλες οι ελληνικές πρώτες ύλες, που σε διαφορετική περίπτωση θα υποκατασταθούν από εισαγόµενο βιοντίζελ µε πολύ χειρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα.

Στην πρέσα οι τιµές παραγωγού

Την έντονη αντίδρασή του έχει εκφράσει και ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας κάνοντας παρεµβάσεις σε τοπικούς βουλευτές και στα συναρµόδια υπουργεία. «Θέλουµε ή να µηδενιστεί το ποσοστό ελεύθερης διαπραγµάτευσης βιοντίζελ ή να παραµείνει ως έχει στο 15%», αναφέρει στην Agrenda ο Θέµης Καλπακίδης, πρόεδρος του Α.Σ. ∆ήµου Καβάλας. «Αν περάσει ο νόµος θα υπάρχει µεγαλύτερη συµπίεση των τιµών στον παραγωγό και δραµατική µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων την ώρα που τουλάχιστον για ένα µεγάλο µέρος των παραγωγών οι συγκεκριµένες καλλιέργειες αποτελούν µια διέξοδο. ∆εν αφορά µόνο όσους καλλιεργούν αποκλειστικά ενεργειακά φυτά αλλά επηρεάζει και όσους έχουν πάνω από 150 στρέµµατα και στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ βάζουν 2-3 καλλιέργειες για το αποκαλούµενο “πρασίνισµα” και έχουν επιλέξει την ελαιοκράµβη ή τον ηλίανθο», εξηγεί ο ίδιος. Τέλος, ο πρόεδρος του Α.Σ. ∆ήµου Καβάλας ζητά ένα ποσοστό από το παραγόµενο βιοντίζελ να µην πηγαίνει στα διυλιστήρια αλλά να επιστρέφει για ιδιοχρήση στους παραγωγούς, όπως ακριβώς γίνεται σε άλλα κράτη της Ευρώπης. 

Αβεβαιότητα για κατανοµή βιοντίζελ το 2017


Αν και βρισκόµαστε στα µέσα ∆εκεµβρίου, µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχε δοθεί ακόµα στη δηµοσιότητα η πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για συµµετοχή στην κατανοµή έτους 2017 αυτούσιου βιοντίζελ. Να σηµειωθεί ότι αν τελικά περάσει το σχέδιο αναθεώρησης του άρθρου 15Α το µειωµένο ποσό κατανοµής θα ισχύσει για το επόµενο έτος και θα εκδίδεται νέα πρόσκληση κάθε διετία. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο του Άρθρου 15Α εδάφιο ε: «Σε περίπτωση που η κοινή υπουργική απόφαση [...], δεν έχει δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως έως και την 31η ∆εκεµβρίου του έτους Ν-1, η περίοδος κατανοµής της προηγούµενης διετίας παρατείνεται πέραν της 31ης ∆εκεµβρίου του έτους Ν-1 και µέχρι την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης».
 
πηγη:www.agronews.gr