Τα χιόνια λιώνουν, οι ζημιές αποκαλύπτονται

 24/01/2017 

Μπίκας Αλέξανδρος|
Όσο περνούν οι ηµέρες και λιώνουν τα χιόνια αποκαλύπτεται το µέγεθος της ζηµιάς που υπέστησαν η αγροτική και η ζωική παραγωγή, από την πρωτοφανή κακοκαιρία, που σάρωσε την επικράτεια. Αυτό που προέχει πλέον για τους παραγωγούς είναι να ξεκινήσει εκτιµήσεις ο ΕΛΓΑ και να δοθούν το συντοµότερο δυνατόν αποζηµιώσεις,
σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Κι αν για ένα µεγάλο µέρος των κηπευτικών καλλιεργειών, της ελαιοπαραγωγής και των εσπεριδοειδών, από τον Έβρο ως την Κρήτη, η ζηµιά είναι άµεση και ορατή, λόγω «εξαφάνισης» της παραγωγής, οι υπόλοιποι δεντροκαλλιεργητές, µε αµυγδαλιές, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, αµπέλια κ.λπ. σε αρκετές περιφέρειες της χώρας (Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Στερεά, ∆υτική Ελλάδα) και τα νησιά ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις των θερµοκρασιών που έφτασαν ως τους -20 βαθµούς Κελσίου και το ενδεχόµενο ακαρπίας τη νέα σεζόν.

Στον αντίποδα άµεσα ορατές είναι οι ζηµιές στην κτηνοτροφία, που πλήρωσε «βαριά» το χιονιά. Πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να µείνουν µακριά από τα ζώα τους, λόγω δυσκολιών πρόσβασης στις µονάδες από το χιόνι, σε άλλους τέλειωσαν οι ζωοτροφές, η παραγωγή γάλακτος µειώθηκε δραστικά, ενώ µεγάλο θέµα προέκυψε µε τα δίκτυα του νερού που πάγωσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, όπως λένε στην Agrenda, ανάστατοι κτηνοτρόφοι, να µείνουν χωρίς νερό πολλές µονάδες και τα ζώα διψασµένα, εκτός από νηστικά. «Από τη θεοµηνία πέθαναν αρκετά ζώα από το κρύο, υπάρχει µεγάλη πτώση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και αυξηµένο κοστολόγιο σε ζωοτροφές καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα της εξωτερικής βοσκής», επιβεβαίωσε την κατάσταση η Οµοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Οι αργές αποζημιώσεις πρώτο θέμα στη Βουλή
Οι «αρρυθµίες» στο σύστηµα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής µε τις καθυστερήσεις πληρωµών και εκτιµήσεων έδωσαν «τροφή» για αντιπαράθεση στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά την προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την περασµένη Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι µέσα στο 2016 πληρώθηκαν 144 εκατ. ευρώ συνολικά για αποζηµιώσεις, ενώ ζητήµατα πιο θεσµικά έθιξε η πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Η Φώφη Γεννηµατά σηµείωσε ότι χρειάζονται σηµαντικές αλλαγές στον οργανισµό, για τους εκτιµητές του οποίου, οι βουλευτές της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης έχουν καταθέσει επτά φορές τροπολογία, χωρίς αυτή  ωστόσο να έχει γίνει δεκτή.

«Το 2016 ήταν δύσκολη χρονιά, αλλά ξεπεράσαµε κάθε προηγούµενο», ανταπάντησε ο Βαγγέλης Αποστόλου, εξηγώντας ότι «ξεκινήσαµε τη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού που θα πάει µαζί µε τους υπάρχοντες εκτιµητές, για να µπορέσουµε να αποζηµιώσουµε όσο γίνεται πιο έγκαιρα τους αγρότες».
«Έχουν προκύψει πολλές ζηµιές, τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή και ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία. Αναφέροµαι στους αιγοπροβατοτρόφους, διότι έδωσαν µάχες µέσα στα λαγούµια που είχε δηµιουργήσει το χιόνι στις στάνες τους, για να κρατήσουν όρθια τα κοπάδια τους», πρόσθεσε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας κάλυψη 100% των ζηµιών από το Μέτρο 5.2 του νέου Προγράµµατος ΠΑΑ.
Για σύστηµα «πελατειακό και κοστοβόρο», έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταµιού πρότεινε τη διαπίστευση ιδιωτών γεωπόνων εκτιµητών, «για να µειωθεί το κόστος, να γίνονται άµεσα οι εκτιµήσεις, ταυτόχρονα µε εκσυγχρονισµό του κανονισµού». Επίσης, τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν η µελισσοκοµία να είναι εκτός» και πως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες να συµµετέχουν και σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράµµατα. Εφιάλτη των αγροτών χαρακτήρισε, τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τον «τρόπο που λειτουργούσε ο ΕΛΓΑ και δίνονται αποζηµιώσεις».

Εκτιµήσεις άµεσα και de minimis τάζει ο Αποστόλου
Εντολή στον ΕΛΓΑ για προεκτίµηση ζηµιών από την πρόσφατη θεοµηνία και καταβολή των αποζηµιώσεων το αργότερο στο εξάµηνο για τους ασφαλιστικά ενήµερους αγρότες, έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στο «Πρακτορείο 104,9Fm». Την ίδια ώρα και ο Οργανισµός ανακοινώνει έκτακτες προσλήψεις 200 εποχικών για 8 µήνες (170 γεωπόνοι και 30 κτηνίατροι).
Εκτός αυτού, ο υπουργός προανήγγειλε στοχευµένες ενισχύσεις µέσω de minimis ή άλλα µέτρα, σε κτηνοτρόφους για την απώλεια εισοδήµατος και τα αυξηµένα κόστη ζωοτροφών που είχαν οι µονάδες που ήταν αποκλεισµένες.
Επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύµη την Πέµπτη 19 Ιανουαρίου είδε κτηνοτροφικές µονάδες, οι οποίες ήταν αποκλεισµένες από το χιόνι επί µέρες και συναντήθηκε µε τους κτηνοτρόφους - ιδιοκτήτες τους, αλλά και φορείς της περιοχής, προκειµένου να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί.

πηγη:www.agronews.gr