Πότε θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του χιονιά

23-01-2017
Πότε θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του χιονιά
Από έναν έως δύο μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι κτηνοτρόφοι για να ξεκινήσουν να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τη βαρυχειμωνιά,
σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Οργανισμού κ. Φ. Κουρεμπέ στον ΑγροΤύπο. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το διάστημα αυτό που διανύουμε είναι πολύ δύσκολο για την αγροτική παραγωγή γι' αυτό και ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού για να διεκπεραιωθεί το βαρύ έργο των εκτιμήσεων των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα.
Όπως είπε ο κ. Κουρεμπές, στόχος είναι οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές να μην περιμένουν περισσότερο από εξάμηνο. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως έχει δρομολογηθεί πληρωμή για ζημιές του 2016 στο τέλος Ιανουαρίου, έτσι ώστε τηρηθεί η δέσμευση του Οργανισμού για τουλάχιστον μια πληρωμή κάθε μήνα.
Για προγραμμτισμένη πληρωμή για ζημιές 2016 μέσα στον Ιανουάριο:
«Προγραμματίζουμε πληρωμή τέλος του μήνα και συγκεκριμένα 31 Ιανουαρίου. Πιστεύουμε να έχουμε την έγκριση αυτές τις μέρες για να προχωρήσουμε. Άλλωστε όπως έχουμε πει, θέλουμε να πληρώνουμε ζημιές κάθε μήνα».
Για τις ζημιές από τον παγετό και το χιόνι
«Έχουμε αποφασίσει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, είναι 200 άτομα τα οποία θα προσλαμβάνονται τμηματικά, δεν θα τους πάρουμε όλους μαζί. Όσο προχωράμε και έχουμε καλύτερη εικόνα των ζημιών θα πορευόμαστε αναλόγως. Σχεδόν όλη η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη από τις χιονοπτώσεις γι' αυτό χρειάζεται και να καταγράφονται οι ζημιές αλλά ταυτόχρονα να βγαίνουν τα πορίσματα για τις ζημιές του 2016. Αυτή την ώρα που μιλάμε το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει στη χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είμαστε μέσα στους χρόνους που είπε ο υπουργός (σ.σ. αποζημιώσεις το αργότερο εντός 6 μηνών)».
Για τις αποζημιώσεις του ζωϊκού κεφαλαίου
«Όπως γνωρίζετε, συνήθως οι αποζημιώσεις του ζωϊκού κεφαλαίου βγαίνουν πιο γρήγορα, γιατί τις βλέπουμε και πιο άμεσα καθώς και για λόγους δημόσιας υγείας. Στις περιοχές που έχουμε πρόσβαση βγαίνουν και οι γεωπόνοι εκτός από τους κτηνιάτρους για να εκτιμήσουν τα θανόντα ζώα από την κακοκαιρία. Να σας πω ότι σε επικοινωνία που είχα με το υποκατάστημα του Ηρακλείου της Κρήτης με ενημέρωσαν ότι τέλος της εβδομάδας θα έχουν τελειώσει οι δηλώσεις ζημιών ζωϊκού κεφαλαίου από την κακοκαιρία, οπότε σιγά - σιγά θα προχωρήσουμε και στην πληρωμή. Αυτό σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά και υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα, μπορούν να πληρωθούν αποζημιώσεις ακόμα και τον επόμενο μήνα, σε κάθε περίπτωση πάντως όχι αργότερα από δύο μήνες από σήμερα.
Πολλές ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο έχουμε στην Εύβοια, στη Λέσβο, έχουμε ζημιές στη Θεσσαλία και ειδικά στη Δυτική Θεσσαλία όπου συνεχίζεται η κακοκαιρία. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε για πτώση στάβλου από τη σφοδρή χιονόπτωση στην Κεντρική Μακεδονία. Μιλάμε για μονάδα όπου εγκλωβίστηκαν πάνω από 300 ζώα. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει καν η δυνατότητα πρόσβασης για να εκτιμηθούν οι απώλειες σε ζώα. Το ζωϊκό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ ενώ οι ζημιές στους στάβλους εντάσσονται στα ΠΣΕΑ».
Για το φυτικό κεφάλαιο
«Πιθανολογούμε ότι θα έχουμε ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο λόγω του παγετού αλλά και των σπασιμάτων στα δένδρα από το βάρος του χιονιού. Ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών γιατί σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει πρόσβαση. Επίσης σε καλλιέργειες που τα φυτά βρίσκονται σε λήθαργο τα προβλήματα θα φανούν με την έκπτυξη των οφθαλμών. Για φυτικό κεφάλαιο αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι είναι επείγον έχουμε δώσει προτεραιότητα στο ζωϊκό κεφάλαιο. Από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουμε να παίρνουμε κόσμο».

πηγη:www.agrotypos.gr