Παυσίπονα τα μέτρα της Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι λένε οι παραγωγοί

31/01/2017

Πανάγος Γιάννης
Ειδική πριµοδότηση συγκεκριµένων ποικιλιών βάµβακος από τα εκκοκκιστήρια, προγράµµατα χρηµατοδότησης των εφοδίων και αυστηρές προδιαγραφές στον τρόπο συγκοµιδής,
περιλαµβάνονται στα πρώτα βήµατα που υπαγορεύει η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση του κλάδου, µε βάση τις κατευθύνσεις που συµφωνήθηκαν σε πρόσφατη γενική συνέλευση στη Λάρισα και τις οποίες περιγράφει σε σχετικό ρεπορτάζ η Agrenda.
Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις αυτές προδίδουν την αγωνία των εκκοκκιστών για τη φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η βαµβακοκαλλιέργεια και έρχονται να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις των παραγωγών εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Με βάση τις πρώτες εκτιµήσεις έµπειρων καλλιεργητών, τα µέτρα αυτά µοιάζουν µε «ασπιρίνες» σε ένα αγροτικό προϊόν που δεν ικανοποιεί µε τις αποδόσεις του.  Η χρονιά που έκλεισε για το βαµβάκι δεν µπορεί να θεωρηθεί καλή, καθώς οι αποδόσεις στις περισσότερες περιοχές δεν κινήθηκαν σύµφωνα µε τις προσδοκίες, ενώ και οι τιµές παραγωγού, παρ’ ότι καλύτερες από την προηγούµενη χρονιά δεν ακολούθησαν τα επίπεδα που επέβαλε η βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων.



Σηµειωτέον ότι εδώ και χρόνια οι συνεταιρισµοί έχουν βγει από το παιχνίδι της συγκέντρωσης και εκκόκκισης του βάµβακος (η µόνη που διαθέτει µονάδες είναι η ΕΑΣ Τρικάλων), το µεγαλύτερο µέρος της διαχείρισης του προϊόντος γίνεται από 2-3 ονόµατα, ενώ τελευταία απασχολεί έντονα το χώρο και η οικονοµική κατάσταση των εκκοκκιστηρίων Σκλαπάνη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, οι δεσµεύσεις που ανέλαβε η ∆ιεπαγγελµατική µάλλον είναι αδύναµες.  Άλλωστε, η πριµοδότηση όπως λέγεται κάποιων ποικιλιών, συνιστά σύνθετη υπόθεση και προϋποθέτει τριµερείς συµφωνίες, πράγµα το οποίο είναι δύσκολο να τρέξει αποτελεσµατικά από τη νέα περίοδο που αρχίζει σε 2-3 µήνες.

Τέλος, οι προτάσεις για τη συστηµατοποίηση της συγκοµιδής (π.χ. απαγόρευση στρίπερ, αποφυλλώσεις, έλεγχος υγρασίας κ.α.) έχουν κάποιο ενδιαφέρον, θα πρέπει ωστόσο να συνοδεύονται από επιβράβευση της τιµής παραγωγού, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν συµβαίνει.  
 
πηγη:www.agronews.gr