Μακροπόθεσμη άνοδο στο καλαμπόκι βλέπει η Rabobank

31/01/2017

Σκοπελίτου Μαρίνα
Αύξηση των χρηµατιστηριακών τιµών καλαµποκιού αναµένει η ολλανδική τράπεζα Rabobank για το 2017, αν και προβλέπει ότι η «τάση της αρκούδας» θα διατηρηθεί τους αµέσως επόµενους µήνες. Ήδη από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, οι χρηµατιστηριακές τιµές του καλαµποκιού δείχνουν ανάκαµψη φτάνοντας τα 133 ευρώ ανά τόνο (355 σεντς ανά µπούσελ), µετά το χαµηλό δεκαετίας που άγγιξαν τα προθεσµιακά συµβόλαια στο Σικάγο το φθινόπωρο του 2016, δηλαδή τα 113 ευρώ ανά τόνο (300 σεντς ανά µπούσελ).
Επίσης, οι τιµές των προθεσµιακών συµβολαίων του ∆εκεµβρίου την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου ήταν στα 3,91 δολάρια ανά µπούσελ.

Άνοδος µέσης τιµής τριµήνου στο Σικάγο το ‘17

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ολλανδική τράπεζα προβλέπει, επίσης, αύξηση 0,20 δολάρια ανά µπούσελ για τη µέση τιµή του τριµήνου των προθεσµιακών συµβολαίων στο Χρηµατιστήριο του Σικάγο. Κι αυτό λόγω των πληµµυρών που έπληξαν την παραγωγή της Αργεντινής, τη στιγµή που η παγκόσµια ζήτηση παραµένει υψηλή, υποβοηθούµενη από την πορεία της ανταγωνιστικής σόγιας.
«Οι τιµές στο καλαµπόκι συνδέονται µε τις τιµές της σόγιας, γεγονός που θα στηρίξει το καλαµπόκι τους επόµενους µήνες λόγω της αστάθειας του καιρού και των αυξηµένων κινδύνων στην παραγωγή που αντιµετωπίζει η καλλιέργεια της σόγιας», υποστηρίζει η τράπεζα.
Παράλληλα, πρόσθετη στήριξη στην άνοδο των τιµών θα δώσουν οι σηµαντικά µειωµένες εκτάσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, προς τα τέλη του 2017/2018. Στην πρόβλεψη αυτή καταλήγει η MetLife, ένας από τους µεγαλύτερους παρόχους ενυπόθηκων δανείων σε αγροτικές εκµεταλλεύσεις.

Πιθανές πιέσεις το τελευταίο τρίµηνο
Ωστόσο, η Rabobank προσθέτει ότι «οι τιµές ίσως πιεστούν το τελευταίο τρίµηνο του 2017 από τα µεγάλα παγκόσµια αποθέµατα». Το  ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC) προσδιορίζει τα αποθέµατα στους 224 εκατ. τόνους το 2016/2017, αυξηµένα κατά 8% σε σχέση µε το 2015/2016).
Πίεση θα ασκήσει επίσης η µεγάλη παραγωγή της Βραζιλίας.  «Υπολογίζουµε ότι  η παραγωγή καλαµποκιού της Βραζιλίας θα σηµειώσει αύξηση της τάξεως του 4-5% από έτος σε έτος, δεδοµένου ότι ο καιρός θα είναι καλός. Η πρόβλεψη για την παραγωγή είναι στους 56 εκατ. τόνους ενώ πέρυσι παρήχθησαν 41 εκατ. τόνοι».

Πτώση της παγκόσµιας παραγωγής

Μειωµένη περίπου κατά 2 εκατ. τόνους, στους 1,037 δις τόνους, θα είναι η παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού τη σεζόν 2016/2017 µε βάση την τελευταία έκθεση του USDA. Πρόκειται για οριακή πτώση µόλις κατά 0,17%. Η µείωση αντικατοπτρίζει την πτώση της αµερικάνικης σοδειάς κυρίως, σχεδόν κατά 2 εκατ. τόνους από τους 386,748 εκατ. τόνους  το ’15-’16 στους 384,778 εκατ. τόνους το ’16-’17 ως αποτέλεσµα της µείωσης των εκτάσεων.
 
πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.