Παλιές επιδοτήσεις δεν θα μετρούν στο ειδικό καθεστώς

 01/02/2017

Ειδική διάταξη που θα διευθετεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη υποχρεωτική μετάταξη χιλιάδων αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, λόγω του ότι επιδοτήσεις που αντιστοιχούσαν σε παλιότερα έτη (π.χ. 2013,2014) και πληρώθηκαν εντός του 2016, «φορτώνονται» στα εκκαθαριστικά του 2016 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.


Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «το 2016 ήταν μια χρονιά κατά την οποία εκκαθαρίστηκαν και πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) μια σειρά αγροτικών επιδοτήσεων που εκκρεμούσαν ακόμη και από το 2008. Κατά συνέπεια, το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες μέσα στο 2016 έφτασε τα 3,7 δισ. ευρώ. Αυτό οδήγησε αυτομάτως πολλούς παραγωγούς σε μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς οι συνολικές επιδοτήσεις που έλαβαν τους έφερε πάνω από το προβλεπόμενο όριο παρόλο που οι επιδοτήσεις που αφορούσαν το 2016 τους τοποθετούσε κάτω από αυτό».
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επεξεργάζεται διάταξη ώστε να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα αυτό καθώς και να δώσει την απαραίτητη παράταση στην προθεσμία μετάταξης, που κανονικά λήγει σήμερα.
Με την ίδια διάταξη θα δίνεται και παράταση της προθεσμίας μετάταξης στο ειδικό ή κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών, κατά 30 ημέρες, όπως έγραψε από την Τρίτη το AgroNews.
Το θέμα είχε φέρει πρώτη στην δημοσιότητα η εφημερίδα Agrenda σε δημοσίευμά της με τίτλο: Με διπλό φόρο και κόστος οι παλιές επιδοτήσεις

πηγη:www.agronews.gr