Χωρίς βιασύνη το εμπόριο στο σκληρό

 08/02/2017

Mειωµένη εµφανίζεται κάπως η ζήτηση στην ελληνική αγορά για το σκληρό σιτάρι, µετά και τις πωλήσεις της προηγούµενης εβδοµάδας, και µπορεί οι έµποροι να ενδιαφέρονται να αγοράσουν επιπλέον ποσότητες όµως
δεν βιάζονται και βλέποντας στην τοπική ιταλική αγορά µια διόρθωση προτιµούν να περιµένουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda. Την ίδια ώρα στο Σικάγο, τα σιτάρια, όπως και τα περισσότερα εµπορεύµατα κατέγραψαν ανοδική αντίδραση µετά την πτώση του δολαρίου και των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων.
Πιο αναλυτικά, στην αγορά µας επικρατεί ησυχία σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα. Κατόπιν των τελευταίων πωλήσεων προς εξαγωγή, οι εµπορικοί οίκοι δείχνουν να έχουν καλύψει ένα µέρος των αναγκών τους και δεν βιάζονται να αγοράσουν περισσότερα. Ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει για τη σοδειά µας, αλλά η σταθερότητα των ευρωπαϊκών δεικτών προκαλεί αβεβαιότητα στις τιµές. Στην τοπική αγορά δεν µπορούµε να ισχυριστούµε πως υπάρχει ιδιαίτερη ροή, καθώς οι παραγωγοί διστάζουν να πουλήσουν το στοκ τους.

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές παρέµειναν σταθερές. Συγκεκριµένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 215-220 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 205-210 ευρώ ο τόνος. Στην Ιταλία, οι τιµές τοπικά µειώθηκαν και κυµαίνονται στα 218-220 ευρώ ο τόνος παραδοτέα στο µύλο. Στη Γαλλία, οι τιµές βρίσκονται στα 230 ευρώ παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Κατά κύριο λόγο γίνονται τοπικές πωλήσεις και λίγες εξαγωγές προς την ισπανική αγορά.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι τιµές πραγµατοποίησαν σηµαντική αντίδραση µε τη βοήθεια του δολαρίου. Το αµερικανικό νόµισµα αποδυναµώθηκε, προκαλώντας άνοδο σε όλα τα δηµητριακά. Παράλληλα, στα µαλακά σιτάρια σηµειώθηκαν νέες τοποθετήσεις κερδοσκόπων και ως αποτέλεσµα οι τιµές έπιασαν τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και έναν µήνα. Στη Γαλλία σηµειώθηκε άνοδος παρά την παράλληλη ενίσχυση του ευρώ και οι τιµές Μαρτίου ‘17 από τα 65 ευρώ ο τόνος έφτασαν ξανά τα 170 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.
 
πηγη:www.agronews.gr