Καλλιέργεια λαχανικών σε ενυδρείο προτείνει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή

 08/02/2017 

Την καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα ψαριών πέτυχαν με μια επαναστατική μέθοδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαθητές λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης.
Οι μαθητές μέλη του club επιχειρηματικότητας της Σχολής ίδρυσαν την εικονική εμπορική εταιρεία γεωργικών προϊόντων Vitalis και χρησιμοποιώντας την τεχνική της ενυδρειοπονίας δημιούργησαν μια μέθοδο κάθετης καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών μαζί με τα ψάρια.
Η Vitalis αποσκοπεί με τη μέθοδο αυτή να δώσει λύση στην ανεπάρκεια του ελευθέρου χώρου παραγωγής και να πιστοποιήσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που επιθυμεί ο κάθε καταναλωτής. «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί τα λαχανικά του σε ενυδρείο μέσα στην κουζίνα ή το σαλόνι του! Δεν κοστίζει και γίνεται με βιολογικό τρόπο», ανέφερε η μαθήτρια Αριάδνη Λαφάρα τονίζοντας, μάλιστα, ότι με το σύστημα αυτό ξοδεύεται είναι 70% μικρότερη από την κλασική, η απαιτητικότητα ποτίσματος είναι μόλις 2% σε σχέση με αυτή των φυτών στο χώμα, ενώ το σύστημα κοστίζει 80-100 ευρώ.

Οι μαθητές δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της καινοτομίας αφού με το σύστημα ενυδρειοπονίας προσπαθούν να βοηθήσουνστην εξέλιξη της παραγωγής, ενώ ακολουθείται ένας καινούργιος δρόμος καλλιέργειας έτοιμος να συμπεριληφθεί στην καθημερινότητα όλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σχολής για την καινοτομία αυτή αναφέρει:
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαθητές λυκείου πέτυχαν την καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα… ψαριών, μέσω της διαδικασίας της ενυδρειοπονίας. Πρόκειται για ερευνητικό και εκπαιδευτικό project ομάδας μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του club επιχειρηματικότητας του ιδρύματος. Αποτελεί τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos κι διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους και στο πλαίσιο των μαθημάτων τους στο club, οι μαθητές «ίδρυσαν» την Vitalis. Είναι μια εμπορική εταιρία γεωργικών προϊόντων, που τόλμησε και πρωτοτύπησε χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας. «Υλοποιήσαμε την τεχνική της ενυδρειοπονίας, η οποία είναι το τέλειο κλειστό σύστημα παραγωγής τροφίμων, και το πιο βιολογικό. Είναι μια μέθοδος κάθετης καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών μαζί με τα ψάρια. Τα ψάρια κρατούνται σε δεξαμενές, και τα φυτά αυξάνονται και αναπτύσσονται υδροπονικά, δηλαδή χωρίς χώμα στην επιφάνεια του ενυδρείου. Όταν τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές, τα απόβλητά τους αυξάνονται στο νερό, τα οποία είναι θρεπτικά για τα φυτά που φαίνεται να αγαπούν να τα απορροφούν. Τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι πολλαπλά, καθώς δε χρειάζονται φυτοφάρμακα ή βοτάνισμα, τα φυτά της ενυδρειοπονίας μεγαλώνουν με διπλάσια ταχύτητα και έχουμε έως και δεκαπλάσιες καλλιέργειες στον ίδιο χώρο! Επιπλέον, η ενέργεια που ξοδεύεται είναι 70% μικρότερη από την κλασική, η απαιτητικότητα ποτίσματος είναι μόλις 2% σε σχέση με αυτή των φυτών στο χώμα, ενώ το σύστημα κοστίζει 80-100 ευρώ!», δήλωσε η μαθήτρια της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου και μέλος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της μαθητικής εταιρίας VITALIS, Αριάδνη Λαφάρα.

Με τη μέθοδο της ενυδρειοπονίας, η Vitalis αποσκοπεί να δώσει λύση στην ανεπάρκεια του ελευθέρου χώρου παραγωγής και να πιστοποιήσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που επιθυμεί ο κάθε καταναλωτής. Οι μαθητές στέλνουν το μήνυμα ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει άμεσα εμπλεκόμενος στα αγαθά που καταναλώνει και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Η Vitalis προωθεί και ενθαρρύνει αυτή τη νέα και εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας με περιβαλλοντική συνείδηση και δίνει την ευκαιρία σε καθένα να γίνει παραγωγός των αγαθών που καταναλώνει άφοβα και εύκολα. «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί τα λαχανικά του σε ενυδρείο μέσα στην κουζίνα ή το σαλόνι του! Δεν κοστίζει και γίνεται με βιολογικό τρόπο. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της καινοτομίας, αφού με το σύστημα ενυδρειοπονίας βοηθάμε στην εξέλιξη της παραγωγής και ακολουθούμε έναν καινούργιο δρόμο καλλιέργειας έτοιμο να αξιοποιήσουμε και να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητα όλων», κατέληξε η 17χρονη μαθήτρια.
Υπεύθυνη και συντονίστρια του Club Επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι η μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου, πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης η μαθήτρια Ελένη Κυτούδη, ενώ διευθυντές των τμημάτων της επιχείρησης είναι οι μαθητές: Αθηνά Κατσούλα, Παναγιώτα Φίντζου, Σοφία Λίλτση, Ελευθερία Βογιατζόγλου, Χάρης Κάκαρης και Σωτήρης Αποστόλου. Συνυπεύθυνος και αρωγός στην υλοποίηση του συστήματος είναι ο εξειδικευμένος γεωτεχνικός καθηγητής της Σχολής, Γιάννης Μυλωνάς.

πηγη: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.